Împrumutul este condiționat de adoptarea unor reforme, majoritatea în domeniul schimbărilor climatice.
FMI va oferi banii prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF) - un aranjament aprobat în decembrie anul trecut, în valoare de 129,375 de milioane DTS. Scopul programului RSF este de a sprijini eforturile autorităților moldovene în vederea gestionării riscurilor climatice, aplicării unor reforme în domeniul energetic și atragerii finanțărilor durabile.
Deputați din fracțiunea de opoziție a comuniștilor și socialiștilor i-au reproșat guvernării că se împrumută în exces pentru politici de reformă „efemere” și nu pentru investiții concrete, cu avantaje economice.
În replică, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Vladimir Arachelov, care a prezentat proiectul de lege, a spus că povara datoriilor externe ale Republicii Moldova este de 38% din PIB, un indicator mai mic decât cel al României (peste 52%), sau decât media europeană care depășește 80%.
Potrivit lui, noul împrumut de la FMI vine în sprijinul bugetului de stat, însă va fi direcționat și către investiții capitale, cu accent pe proiecte de eficiență energetică, și care vor corespunde criteriilor programului de finanțare.
- Te-ar putea interesa și: Guvernul se pregătește să atragă un împrumut de la FMI de peste 170 de milioane de dolari
Oficialul a dat asigurări că Ministerul Finanțelor are un plan de rambursare a datoriilor externe, pe care îl respectă.
Pentru accesarea noului împrumut, autoritățile moldovene vor trebui să realizeze 12 măsuri de reformă, în principal în domeniul gestionării riscurilor climatice.
Durata programului RSF este de 22 luni. Maturitatea împrumutului este de 20 ani, iar rambursarea se va face în 20 tranșe egale, după expirarea a 10,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Dobânda aplicată va fi rata de bază a dobânzii la DST, plus marja de 0,75 puncte procentuale, iar taxa de deservire - 0,25% din suma debursată.
Guvernul speră că împrumutul va fi disponibil la începutul lunii iulie, după ședința Consiliului de directori executivi al FMI care examina ultimele evaluări ale programelor pentru Republica Moldova.
Finalizarea evaluării FMI va permite Republicii Moldova să acceseze peste 175 de milioane de dolari, ceea ce va ridica suma totală a împrumuturilor în cadrul programelor actuale ale FMI la circa 636,5 milioane dolari americani.
Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI Republicii Moldova a constituit 578 milioane DST (cca 765 milioane dolari SUA) la finele lunii ianuarie 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te