Parlamentul aprobă întărirea autonomiei Băncii Naționale

Parlamentul s-a reunit joi pentru prima dată în plen, după mai bine de două luni și a votat, între altele, în două lecturi, proiectul de lege care vizează întărirea independenței Băncii Naționale.

Guvernatorul BNM, Octavina Armașu a declarat că prin schimbările aprobate se facilitează înlăturarea acționarilor neconformi din sectorul bancar, se clarifică regimul compensațiilor pentru daunele cauzate de deciziile BNM și se mărește responsabilitatea conducerii băncii, odată cu întărirea autonomiei.

### Vezi și... ### Intenția lui Ion Chicu de a restrânge prerogativele angajaților băncilor produce îngrijorarea FMI și a societății civile

Premierul Ion Chicu a declarat că această inițiativă face parte din angajamentele guvernului pentru semnarea unui nou program cu FMI, în valoarea de 558 de milioane de dolari în viitorii trei ani. De încheierea unui acord cadrul cu FMI depinde și măsura în care R. Moldova are acces la alte ajutoare internaționale, cum ar fi cele acordate de Uniunea Europeană.

Totodată, s-a decis ca parlamentul să examineze în următoarele două săptămâni un proiect de hotărâre privind crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor ”laundromatului rusesc”, prin care au fost ”spălate”, cu suportul judecătoriilor și băncilor din Republica Moldova, peste 20 de miliarde de dolari.

Proiectul a fost elaborat încă în luna ianuarie de deputații Platformei Demnitate și Adevăr, dar a fost respins de mai multe ori de Parlament. Joi, relatează Radio Chișinău, deputații socialiști s-au opus din nou creării comisiei, în schimb pentru crearea ei au votat deputații Partidului Democrat și ai Partidului Șor, astfel încât propunerea a acumulat numărul necesar de voturi.

### Vezi și... ### Cinci judecători din dosarul „Laundromat” repuși în funcție

Banii din așa-numita ”Spălătorie rusească”, care potrivit unor experți, s-ar ridica la 70 de miliarde de dolari, erau legalizați prin intermediul unor tranzacții dubioase pe teritoriul Republicii Moldova, în urma unor decizii judecătorești considerate ilegale de experți. Aproximativ 20 de judecători ar fi fost implicați în acest caz, dar unii dintre aceștia au fost repuși recent în funcție.