Actualizare 15.01 Membrii noului cabinet de miniştri au depus jurământul.
„Ar fi bine să fiţi mai puţin timp în birouri şi mai mult în teritoriu şi să învăţaţi din greşelile comise în ultimele cinci luni. Reforma justiţiei este prioritară, iar aceasta trebuie făcută nu doar la televizor”, a declarat preşedintele Igor Dodon, citat de agenţia Moldpres.
Guvernul a fost aprobat cu 62 de voturi, cu unul mai puțin decât la votarea moțiunii de cenzură care marți, 12 noiembrie, a dus la căderea guvernului condus de Maia Sandu.
La prezentarea listei noului guvern, Ion Chicu a precizat că este vorba de un guvern minoritar, de tranziție, până la următoarele alegeri prezidențiale.
„Considerând statutul de guvern minoritar, instituit în scopul redresării situației precare în majoritatea domeniilor vieții social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp se limitează la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020”, a declarat Ion Chicu, citat de agenția IPN.
Mai mult de jumătate dintre miniștrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechia guvernare condusă de PD.
La funcția de vicepremier și ministru al finanțelor este propus Sergiu Pușcuța, iar la funcția de vicepremier pentru reintegrare – Alexandru Flenchea. Anatol Usatîi este propus pentru fotoliul de ministru al economiei și infrastructurii, Pavel Voicu pentru funcția de ministru al afacerilor interne. Fadei Nagacevschi este propus ministrul al justiției. La funcția de ministru al afacerilor externe și integrării europene este propus Aureliu Ciocoi, la funcția de ministru al apărării – Victor Gaiciuc, ministru al educației, culturii și cercetării – Corneliu Popovici, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale – Viorica Dumbrăveanu. Ion Perju este propus pentru funcția de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.
Ion Chicu a declarat că noul executiv se va concentra pe consolidarea parteneriatelor strategice cu Statele Unite și cu Federația Rusă. De asemenea, vor fi intensificate eforturile de aprofundare a relațiilor de prietenie cu statele vecine, România și Ucraina.
Democrații au spus că au votat pentru noul guvern cu scopul evitării unor alegeri anticipate și că îi vor pune mereu condiții pentru a-i oferi sprijin parlamentar. Guvernul minoritar, care urmează să depună jurământul în cursul zilei, a fost instalat la numai două zile de la demiterea guvernului Sandu al fostei coaliții PSRM – ACUM și la mai puțin de 24 de ore de la desemnarea lui Chicu premier de către șeful statului.
Blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, aflat acum în opoziție, a părăsit sala de ședințe înainte de vot. Deputații Partidului Șor s-au abținut de la vot, spunând că ei vor alegeri anticipate.