Parlamentul dezbate amendamentul la Constituție legat de numirea judecătorilor

Ministrul justiției Sergiu Litvinenco, în Parlament, Chișinău, august 2021.

Parlamentul dezbate joi amendamentul la constituție, care scoate legislativul din procesul de numire a judecătorilor, amendament aflat în lucru încă din legislatura anterioară. Potrivit modificărilor propuse, judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi numiți în funcție de președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentul fiind exclus din această ecuație. Potrivit autorilor proiectului, această modificare va reduce influența politicului în procesul de numire a judecătorilor.

### Vezi și... ### „Situațiile de criză cer soluții de criză” (Monica Macovei despre reformele din R. Moldova)

Se propune de asemenea excluderea termenului inițial de 5 ani la numirea judecătorilor, aceștia fiind numiți în funcție de către Președintele țării la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă. De asemenea judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, adică numai pentru deciziile pronunțate, nu și în cazul actelor de trafic de influență sau luare de mită.

Amendamentele la Constituției se adoptă cu votul majorității constituționale, adică cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară PAS are 63 de mandate în Parlament, așa că mai are nevoie de voturile a cel puțin 5 deputați din opoziție.

Tot joi, Parlamentul va vota noua componență a Comisiei Electorale Centrale: CEC are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de președintele țării.