Parlamentul European a votat liberalizarea unor noi exporturi din R. Moldova

Clădirea Parlamentului European de la Bruxelles.

Parlamentul European a aprobat marți 5 iulie liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană.

„Tocmai am votat în plenul Parlamentului European, cu largă majoritate - 572 voturi pentru, 28 împotrivă și 32 de abțineri, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața Uniunii Europene. Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în țările din est”, a scris europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe pagina lui de Facebook.

Liberalul Siegfried Mureșan este președintele Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova și inițiatorul, între altele, a rezoluției Parlementului European în care se cerea statutul de țară candidată la aderare pentru Republica Moldova, adoptată pe 5 mai.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a propus dublarea, timp de un an, a volumului de marfă exportată fără taxe vamale, pentru cele 7 produse care mai erau supuse acestor taxe: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. „Prin votul de astăzi, arătăm solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii și pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.

„Vreau ca măsura votată astăzi să nu rămână una temporară și să fie un nou pas în direcția integrării Republicii Moldova în piața unică europeană”, a mai scris Mureșan pe Facebook.