Parlamentul European cere acordarea statutului de candidați Ucrainei și Moldovei

Parlamentul European a aprobat masiv, joi în plenară, acordarea statutului de candidați la UE Ucrainei și Moldovei.

Cu 529 de voturi pentru, 45 de voturi împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție prin care le cere șefilor de stat sau de guvern - care își țin summitul astăzi și mâine la Bruxelles - să acorde „fără întârziere” Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Liderilor li se cere să facă același lucru și cu Georgia „odată ce guvernul de la Tbilisi a îndeplinit” prioritățile și reformele indicate de Comisia Europeană.

### Vezi și... ### Balcanii de vest, în umbra Ucrainei și Moldovei

În cazul Georgiei, care a introdus în luna martie o cerere identică simultan cu Moldova, Comisia UE a recomandat garantarea unei “perspective europene”, dar a subliniat nevoia de reforme structurale mai aprofundate înainte de acordarea statutului de candidat.

Rezoluția Parlamentului European este doar consultativă, iar decizia finală o vor lua în această seară liderii celor 27 de țări membre în UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat la rândul său pe liderii blocului comunitar să ia decizia „istorică” de a acorda statutul de candidat Ucrainei, devastată de război, și vecinei sale, Republica Moldova.

Este de altfel ceea ce prevede proiectul declarației finale a summitului UE care va fi semnat vineri 24 iunie de către cei 27 de lideri. Odată acordat acest statut de „candidat”, pasul următor va fi, pentru Ucraina și Moldova, începerea negocierilor concrete, la nivel de experți, pe domenii. Aceste negocieri au luat până acum în medie un deceniu, cu fiecare țară candidată, iar ele se pot prelungi și amâna oricât de mult va fi nevoie.