Parlamentul European solicită UE să oprească „imediat” finalizarea conductei Nord Stream 2

Conducte pentru Nord Stream 2 în portul Mukran din Sassnitz, Germania

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Uniunii Europene să oprească „imediat” finalizarea conductei Nord Stream 2 pentru a duce gazul natural rusesc în Germania ca răspuns la arestarea de weekend a criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

Parlamentarii europeni au votat covârșitor joi - cu 581 de voturi pentru, 50 împotrivă și 44 de abțineri - pentru a solicita UE și statelor sale membre să „revizuiască în mod critic cooperarea cu Rusia în diferite platforme de politică externă și în proiecte precum Nord Stream 2. ”

Navalnîi a fost reținut la aeroportul Șeremetievo la sfârșitul zilei de 17 ianuarie la întoarcerea sa la Moscova, după ce a fost tratat în Germania că a fost otrăvit cu un agent de tip Noviciok în luna august.A doua zi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-o audiere sumară ținută într-o secție de poliție din Moscova. Instanța a susținut că a Navalnîi încălcat cerințele de probațiune într-un dosar penal anterior, considerat de Navalnîi motivat politic.

Rusia a respins apelurile internaționale pentru eliberarea liderului opozitiei ruse. El ar putea fi condamnat cu până la 3 ani și jumătate de închisoare.

Rezoluția fără caracter obligatoriu îndeamnă statele membre să ia o poziție activă cu privire la arestarea lui Navalnîi și a adepților săi la următoarele reuniuni și pentru „întărirea semnificativă a măsurilor restrictive ale UE față de Rusia”.

Măsurile invocate includ extinderea înghețării activelor și a interdicțiilor de călătorie deja impuse celor considerați responsabili de otrăvirea lui Navalnîi pentru a include și „persoane fizice și juridice” implicate în decizia de arestare și detenție a liderului opoziției.

Potrivit rezoluției, cei vizați de sancțiuni ar trebui să include „oligarhii ruși”, „cercul interior” al președintelui Vladimir Putin și „propagandiștii mass-media”. Rezoluția cere de asemenea, tarilor Uniunii să „elaboreze o nouă strategie pentru relațiile cu Rusia, centrată în jurul sprijinului pentru societatea civilă. "

Manfred Weber

Manfred Weber, liderul fracțiunii conservatoare a Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European și aliat apropiat al cancelarei germane Angela Merkel, a declarat pentru Der Spiegel Online că, după atacul cu agentului nervos de tip Noviciok și după arestarea lui Navalnîi, problemele energetice trebuie puse pe masa.

„Acesta este cel mai puternic instrument pe care îl avem. Iar proiectul Nord Stream 2 este, prin urmare, una dintre modalitățile de a genera presiuni suplimentare", a spus el înainte de vot. „Simplul apel la Rusia nu este suficient”.

Orice sancțiuni suplimentare asupra Rusiei ar necesita acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Se așteaptă ca miniștrii de externe ai UE să discute problema săptămâna viitoare, dar orice decizie concretă va aștepta probabil până la finalizarea procedurilor judiciare ale lui Navalnîi.

Există o presiune crescândă asupra guvernului german atit interbă cît și din străinătate pentru a opri lucrările la conducta energetică Nord Stream 2, care este concepută pentru a dubla capacitatea gazoductului submarin existent Nord Stream din Rusia în Germania.

Guvernul SUA și mai mulți membri ai UE vor să împiedice finalizarea conductei, spunând că va consolida dependența energetică a Europei față de Rusia și va dăuna Ucrainei ca țară de tranzit pentru gazul rusesc.

În ciuda criticilor crescânde, Ministerul German al Economiei a declarat, pe 20 ianuarie, că planurile sale pentru proiect sunt „neschimbate”. Conducta este finalizată în proporție de 94%.