Parlamentul European transmite un avertisment Rusiei

Protest la Praga împotriva președintelui Milos Zeman, acuzat că ar ține partea Rusiei în confruntarea cu Republica Cehă legată de explozia din 2014 de la un depozit de muniții, Praga 29 aprilie 2021.

Parlamentul European a adoptat la 29 aprilie o rezoluție în care avertizează Rusia că acțiunile sale agresive nu vor rămâne fără un răspuns. În rezoluția fără caracter obligatoriu se vorbește despre situația precară a opozantului rus Alexei Navalnîi aflat acum într-o colonie penitenciară, despre recenta masare de trupe la granițele cu Ucraina și în peninsula Crimeea dar și despre ceea ce parlamentarii descriu ca „atacuri rusești în Cehia”. Este vorba de explozia din 2014 de la un depozit de muniții din Cehia, pus recent de Praga pe seama serviciilor secrete rusești, dezvăluire care a dus la un val de expulzări reciproce de diplomați.

### Vezi și... ### SUA vor avea un centru pentru influențe străine maligne

Rezoluția a fost susținută de principalele cinci grupuri politice din Parlamentul European.

Textul rezoluției spunea că Rusia „reprezintă nu doar o amenințare externă la adresa securității europene”, dar că duce „un război intern împotriva propriilor săi cetățeni” prin oprimarea disidenței și intervențiile brutale ale poliției împotriva oricărei manifestații pașnice de protest.

Tentativa de otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnîi în august 2020 este calificată drept „o tentativă de asasinat” care a fost „săvârșită de agenții serviciilor de securitate ruse din cadrul Federației Ruse”. În rezoluție se mai arată că aceeași agenți ai serviciilor ruse de informații ale armatei GRU, responsabili de explozia din Cehia, din 2014, au fost responsabili și de atentatul cu Noviciok din Anglia împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei acestui.

Mii de oameni au cerut la Praga demisia președintelui Milos Zeman, 29 aprilie 2021.

La Praga joi, mii de oameni au iești pe stradă să protesteze, cerând demisia președintelui Milos Zeman , care recent a pus sub semnul întrebării implicarea Rusiei în explozia din 2014 de la un depozit de muniții, afirmând că aceasta ar fi putut fi cauzată și de neglijența unor anganjați. „Președintele nu face decât să repete punctul de vedere al propagandei rusești” au afirmat organizatorii protestului la care s-a cerut nu numai demisia președintelui dar și punerea sa sub acuzare pentru trădare.

Bulgaria, pe de altă parte a declarat joi un diplomat rus „persona non grata”, la o zi după formularea unor noi acuzații la adresa Moscovei: autoritățile bulgare suspectează șase cetățeni ruși că ar fi autorii unor explozii produse în fabrici și depozite de armament între anii 2011 și 2020. Ministrul bulgar de externe a avertizat totodată că „acţiuni suplimentare de răspuns ar putea fi luate în zilele următoare”.