Parlamentul European va dezbate raportul despre Covid-19 și dezinformare

Josep Borell , coordonatorul politicii externe europene, ianuarie 2020

Deputaţii europeni şi coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell, vor dezbate joi ultimul raport al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) privind dezinformarea pe subiectul COVID-19.

### Vezi și... ### China obține „cosmetizarea” unui raport critic al UE despre dezinformare

Recent, Divizia pentru Comunicații Strategice a Uniunii Europene, creată în cadrul Serviciilor de Acțiune Externă, a identificat eforturi coordonate duse de Rusia, China și Iran pentru a destabiliza populația țărilor din UE prin dezinformări și valuri de fake news răspândite pe rețelele sociale.

Se constată că anumite teme au fost inventate în scop de dezinformare, precum aceea că virusul ar fi fost creat artificial în laboratoare din SUA, sau că Rusia China și Iranul ar combate mai eficace epidemia decât Occidentul. Acestea se răspândesc în mod deliberat și coordonat.

Versiunea finală a raportului nu mai conține acuzații directe la adresa Chinei, motiv pentru care s-a speculat că acesta a fost „cosmetizat” la presiunile Beijing-ului, un partener comercial extrem de important pentru Uniunea Europeană.