Autorii inițiativei motivează propunerea de prelungire a termenului prin faptul că în prezent există litigii care urmează a fi examinate de instanța de judecată, de rând cu un număr mare de locuințe pasibile pentru privatizare, cele mai multe în municipiul Chișinău. Potrivit datelor prezentate de autoritățile publice locale, până în anul 2020, au fost privatizate 9.636 de locuințe, dintre care peste șase mii au fost în municipiul Chișinău.
Atunci, pe teritoriul R. Moldova mai rămâneau a fi privatizate peste 4.800 de locuințe, dintre care 1.013 din mun. Chișinău. Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, motivele pentru care multe locuințe nu au fost încă privatizate țin de faptul că unii locatari sunt plecați peste hotare, nu dețin mijloace financiare, există nereguli în acte sau lipsesc membrii de familie cu drept de a iniția procedura de privatizare.
Termenul de privatizare pentru locuințe a fost prelungit de mai multe ori, ultima dată în anul 2021, până în 2024. Astfel, termenul pentru privatizarea locuinței a fost prelungit până la 31 mai 2026.
Totodată, proiectul de lege votat în lectură finală mai prevede și că lucrările de reparație sau orice alte lucrări însoțite de zgomot în blocurile locative vor fi interzise în zilele de duminică și de sărbători, prevăzute de Codul Muncii. Legea prevede amenzi de până la 1.500 de lei pentru persoanele fizice și 4.500 de lei pentru persoanele juridice.
În prezent, ele sunt permise în fiecare zi a săptămânii, de la ora 08:00 până la 18:00.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te