Președintele francez a spus însă că o asemenea măsură ar trebui să fie oferită doar persoanelor care suferă de boli incurabile și de dureri fizice sau psihologice intense. Inițiativa legislativă folosește în linii mari termeni precum „sfârșitul vieții” sau „moarte asistată” în loc de „sinucidere asistată” sau „eutanasie”, scrie AFP.
Luna trecută, Macron a spus că Franța are nevoie de o astfel de lege pentru că „sunt situații pe care din punct de vedere uman nu pot fi acceptate”. Scopul unei astfel de inițiative, spunea șeful statului francez, este de a „reconcilia autonomia individului cu solidaritatea națiunii”.
Ministra sănătății, Catherine Vautrin, unul din autorii proiectului de lege, a declarat pentru presa franceză că textul este „extrem de echilibrat”, în parte grație condițiilor stricte privind autorizarea unei astfel de măsuri. Începând cu ziua de luni, 22 aprilie, o comisie parlamentară urmează să poarte discuții pe parcursul mai multor săptămâni, cu medici, lideri religioși, asociații de psihologi, filosofi, sociologi și experți în „moarte asistată”.
„Noi trebuie să-i ascultăm pe toți”, a spus președinta comisiei parlamentare, Agnes Firmin de Bodo. O primă variantă a textului legislativ ar urma să fie prezentată până pe 27 mai.
Cu toate acestea, un vot pe marginea acestei legi în plenul Parlamentului francez este puțin probabil să aibă loc înainte de 2025, din cauza opoziției liderilor religioși, Franța fiind o țară tradițional catolică. În plus, această lege este criticată și mulți lucrători medicali.
Una dintre principalele întrebări la care legea ar trebui să ofere un răspuns clar este dacă în cazul pacienților care nu pot lua o decizie privind eutanasierea, aceasta să fie luată de o echipă de medici calificați.
Proiectul de lege mai prevede că doar persoanele născute în Franța sau cele care sunt rezidenți de mai mulți ani în țară, vor putea face cerere pentru „moarte asistată”. Pacienții eligibili vor trebui să aibă peste 18 ani, să fie capabili să-și exprime în mod clar voința și să sufere de o boală sau condiție medicală care le reduce speranța de viață pe termen scurt sau mediu.
Maladiile psihiatrice, precum Alzheimer, sunt excluse din textul legii. Dacă va fi aprobată, legea ar reprezenta „progres și umanitate”, a spus Olivier Falorni, purtătorul de cuvânt al comisiei.
În prezent, pacienții francezi care suferă de boli terminale și doresc să-și pună capăt vieții pleacă în alte țări, ca Belgia, unde eutanasia este legală. Franța a adoptat totuși o lege în 2005 care a legalizat eutanasia pasivă, cum ar fi renunțarea la susținerea artificială a vieții, iar medicilor li se permite să inducă o „sedare profundă și continuă” pentru pacienții în fază terminală care suferă.