Parlamentul l-a numit pe Petru Rotaru în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei

Rotaru a fost numit în funcția de ministru al Finanțelor la 27 septembrie 2023.

Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a fost numit miercuri, 31 iulie, în funcția de viceguvernator și membru al Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), pe un termen de șapte ani. Candidatura sa a fost susținută cu votul a 59 de deputați.

În cadrul dezbaterilor, Petru Rotaru a fost întrebat de deputatul neafiliat Vasile Bolea de ce părăsește funcția de ministru a Finanțelor la mai puțin de un an de când a fost numit, sugerând că acesta ar fi avut performanțe slabe.

„Întotdeauna este loc de mai bine, dar s-au făcut exact lucrurile care trebuiau să se facă în această perioadă”, i-a răspuns Rotaru.

Petru Rotaru a plecat din funcția de ministru al Finanțelor după 10 luni de mandat. Demisia sa a fost anunțată de premierul Dorin Recean joi, 25 iulie. Rotaru a fost nominalizat la funcția de viceguvernator al Băncii Naționale în aceeași zi de șefa instituției, Anca Dragu.

Miercuri, 30 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat că a propus candidatura Victoriei Belous, șefă-adjunctă a Serviciului Fiscal de Stat, pentru funcția de ministru al Finanțelor.

Petru Rotaru nu este singurul membru al Guvernului care a ajuns într-o funcție în cadrul BNM. Anul trecut, Parlamentul a numit-o în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al instituției, pe fosta șefă a guvernului, Natalia Gavrilița, pe un mandat de 7 ani.

Potrivit legislației, prim-viceguvernatorul și viceguvernatorii Băncii Naționale a Moldovei sunt numiți de Parlament la propunerea guvernatorului. Membrii Consiliului de supraveghere și cei ai Comitetului executiv sunt numiți în funcție pe un termen de 7 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te