Parlamentul R. Moldova își recheamă reprezentantul din CSI: „Nu suntem activi”

Ion Lipciu a fost numit de Parlament în această funcție în iunie 2004.

Comisia pentru politică externă și integrare europeană a avizat miercuri, 1 februarie, un proiect de hotărâre prin care reprezentantul permanent al Parlamentului R. Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale CSI, Ion Lipciu, va fi rechemat din funcție.

Unul dintre autorii inițiativei, deputata partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Doina Gherman, a declarat pentru Radio Europa Liberă că proiectul va fi supus votului în ședința plenară din 2 februarie, iar Parlamentul nu planifică să numească pe altcineva în această funcție.

„Nu se examinează, deocamdată, o altă candidatură. Suntem la momentul de rechemare. Raționamentele spun că în ultimul an nu prea am fost activi [în CSI] și secretariatul nici nu este funcțional”, a precizat deputata.

Ion Lipciu a fost numit de Parlament în această funcție în iunie 2004. În 2022, el a organizat la Sankt-Petersburg un șir de evenimente cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.

În 1998, Ion Lipciu a participat la alegerile parlamentare din R. Moldova în calitate de candidat independent, adunând 2.100 de voturi. În 2001, a candidat pe listele blocului electoral „Alianţa Juriştilor şi Economiştilor”.

O persoană cu același nume deține 50% dintr-o companie înregistrată la Sankt-Petersburg. Cealaltă jumătate îi aparține fratelui fostului președinte moldovean, Igor Dodon, Alexandru.