Parlamentul ratifică acordul prin care militarii moldoveni și români se vor sprijini reciproc în misiuni multinaționale

Miniștrii apărării din R. Moldova și România, Anatolie Nosatîi (dreapta) și Angel Tîlvăr, în timpul vizitei oficialului moldovean la București, 24 mai, 2024.

Parlamentul a ratificat un amendament la acordul de cooperare în domeniul militar cu România pentru a permite militarilor din cele două țări să se sprijine reciproc în timpul unor misiuni și operații multinaționale.

Ratificarea amendamentului, care a fost semnat în luna mai anul acesta la București, a fost sprijinită de 60 de deputați ai majorității PAS, dar 17 deputați socialiști și comuniști au votat împotrivă.

Acordul din 2012 cu România a fost completat cu un articol nou care spune că părțile se vor sprijini în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE, inclusiv în ceea ce privește în domeniul logistic, al transportului, serviciilor de telefonie și internet, dar și în plan financiar, medical și la evacuarea în situații de urgență.

La aprobarea amendamentului de către guvern, luna trecută, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că acesta va permite ca România să acopere o mare parte a cheltuielilor pentru participarea moldovenilor la operații multinaționale și va „contribui la diminuarea semnificativă a alocațiilor din contul bugetului” moldovean.

Noile prevederi ale acordului ar putea fi aplicate pentru prima dată în luna octombrie, când R. Moldova urmează să trimită un contingent de 32 de militari pentru participarea la operația militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina.

Militarii moldoveni ar urma să participe la această misiune, EUFOR ALTHEA, în componența contingentului din România, care, la rândul său, face parte din Batalionul Multinațional (o unitatea militară de manevră), dislocat în Tabăra Butmir, la Saraievo, și care mai include trupe din Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia (AE).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te