Parlamentul se va întruni în ședință extraordinară | Grădinițele vor trece la autogestiune

MOLDOVA Parliament of the Republic of Moldova generic / parlament

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Parlamentul R. Moldova se va întruni joi, 17 august, într-o ședință extraordinară, transmite TV8, cu referire la declarațiile făcute de președintele legislativului. Jurnaliștii scriu că Igor Grosu nu a spus ce proiecte ar urma să fie votate. Pe pagina Parlamentului nu au fost publicate informații despre ședința extraordinară. Sesiunea legislativă de primăvară s-a încheiat la data de 1 august.
  • Grădinițele din R. Moldova vor trece la autogestiune. Ministerul Educației și Cercetării intenționează să creeze cadrul legal necesar pentru ca acest lucru să fie realizabil. Într-un live pe Facebook, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că în R. Moldova este doar o grădiniță la autogestiune și că acesta este o practică bună, scrie jurnal.md.
  • Două poduri de încrucișare vor fi construite pe drumul M1, care începe de la granița cu România, trece prin Chișinău și se sfârșește la frontiera Ucrainei. Un pod va asigura accesul către satul Ghidighici, iar celălalt către strada Bucovinei, din Chișinău. Jurnaliștii de la agora.md scriu că astfel circulația în zonele respective ar urma să fie fluidizată.
  • În preajma Zilei Internaționale a Tineretului, care este marcată anual la 12 august, Biroul Național de Statisitcă a publicat un comunicat, potrivit căruia, în R. Moldova, tinerii reprezintă circa un sfert din populația țării, iar generația acestora este în descreștere continuă, transmite Ziarul de Gardă. Astfel, din cei circa 2,5 milioane de locuitoti ai R. Moldova, peste 615 mii sunt tineri.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cea mai populară postare este a portalului de știri Observatorul de nord, în care a fost transmisă live a doua ediție a festivalului covorului moldovenesc „Rostar”, ce s-a desfășurat în localitatea Bădiceni, raionul Soroca.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit o postare a jurnaliștilor de la TV8, care au scris că două mașini s-au ciocnit la o intersecție din orașul Chișinău. În urma impactului, un șofer și un pieton au ajuns la spital.