Un fost ministru al justiţiei din perioada guvernării comuniste, ales şef al SIS

Vitalie Pârlog

Funcţia din care Vitalie Pârlog ajunge astăzi la SIS este cea de președinte al Comisiei pentru controlul fișierelor INTERPOL.

Parlamentul de la Chişinău a ales astăzi un nou şef la Serviciul de Informaţii şi Securitate care a devenit un fost ministru al justiţiei din perioada guvernării comuniste, Vitalie Pârlog. Remanierea vine după ce coaliţia dominată de democraţi a schimbat şapte miniştri din guvernul Filip şi a început pregătirile pentru prelungirea, cu încă trei ani, a termenului de aflare în funcţie a magistraţilor curţii constituţionale, semn, spun analiştii, că guvernarea este într-un amplu proces de loializare a instituţiilor în perspectiva scrutinului parlamentar din 2018.

Your browser doesn’t support HTML5

Un fost ministru al justiţiei din perioada guvernării comuniste, ales şef al SIS

Vitalie Pârlog a început să urce treptele ierarhice în 1997, la vârsta de 23 de ani, pe timpul preşedinţiei lui Petru Lucinschi, dar a ajuns ministru al justiţiei între 2006 şi 2009 într-un guvern comunist, guvern pe care l-a şi condus în calitate de interimar înainte ca guvernarea să fie transferată de la comunişti la Alianţa pentru Integrare Europeană.

Nu s-a rupt definitiv de comunişti nici ulterior, dată fiind prezenţa lui pe listele cu care formaţiunea lui Vladimir Voronin a participat la ultimele alegeri parlamentare în 2014. Când cu câteva săptămâni în urmă ar fi trebuit însă să devină deputat, succedând-o pe comunista Oxana Domente care a părăsit fracţiunea, Pârlog a refuzat, iar şedinţa de astăzi i-a explicat refuzul - i se propusese deja altă funcţie din partea altei tabere politice.

Replicile ce au sunat în sala de plen în momentul audierii viitorului şef de SIS au întregit contextul acestei numiri:

„Trăiască comuniştii şi elevii lor”, a exclamat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

„Nu vă jenează cine vă propune pe dvs. în funcţia respectivă?”, l-a întrebat Vladimir Voronin, cel care ulterior, însă, s-a grăbit să-i laude competenţele. Lucru lesne de înţeles în condiţiile în care, pe lângă cariera pe care şi-a construit-o în timpul comuniştilor, Vitalie Pârlog pare să fi fost şi un apropiat al familiei Voronin, întrucât l-a apărat, în calitate de avocat, pe fiul acestuia într-o cauză instrumentată de CNA după plecarea comuniştilor de la putere, iar presa a scris că ar deţine şi un imobil de lux într-un cartier în care se crede că ajungeau să locuiască persoane din anturajul apropiat al fostului preşedinte comunist.

În 2013, însă, numele lui Pârlog a figurat printre pretendenţii cu şanse mari să ocupe funcţia de procuror general, poziţie pe care democraţii l-au avansat însă până la urmă pe Corneliu Gurin. Întâmplarea poate să însemne că a avut de pe atunci anumite afinităţi cu partidul ce domină acum coaliţia guvernamentală.

Pentru analistul politic Igor Boţan acest amănunt pare o evidenţă:

„Acum plasarea în funcţii-cheie se face pe criteriul devotamentului faţă de PD. Cu un an înainte de alegeri, când se fac toate aceste modificări, trebuie să vedem lucrurile în toată complexitatea lor. Să nu uităm că astăzi se discută în parlament şi ca membrii CC să aibă un mandat mai extins. Deci, se lucrează destul de intens pentru ca în instituţiile de drept să fie plasate persoane, care, în eventualitatea victoriei socialiştilor, să existe un fel de amortizator care nu le-ar permite să-şi promoveze politicile despre care vorbesc în mod deschis, pentru a-i împiedica să schimbe lucrurile pe făgaş euroasiatic.”

Funcţia din care Vitalie Pârlog ajunge astăzi la SIS este cea de președinte al Comisiei pentru controlul fișierelor INTERPOL, poziţie importantă, spun cunoscătorii, de care depinde pe cine dă sau nu în căutare cunoscuta organizaţie poliţienească internaţională.