Participanții la Conferința de la Glasgow vor să oprească defrișările de păduri până în 2030

Peste 100 de lideri mondiali care participă la conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția, au semnat astazi un angajament de a opri defrișările de păduri până în 2030. Declarația comună a fost semnată în cadrul discuțiilor COP26 privind climă de către liderii țărilor care, în mod colectiv, reprezintă 85% din pădurile lumii. Printre acestea se numără Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo, care au unele dintre cele mai mari și mai amenințate păduri din lume. Premierul Boris Johnson, gazda summit-ului, a salutat angajamentul liderilor mondiali de a pune capăt „marelui masacru cu ferăstrăul” împotriva pădurilor lumii.

„Să punem capăt acestui mare masacru global cu ferăstrăul cu lanț, conservînd natura și să furnizăm locuri de muncă și o creștere economică durabilă pe termen lung”, a spus el.

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor folosi o gamă largă de pârghii pe care le are la dispoziție pentru a asigura nu numai oprirea defrișărilor pădurilor, ci și inversarea efectelor defrișărilor. Angajamentul global va fi susținut și de o ofertă de finanțare publică în valoare de 12 miliarde de dolari din 12 țări până în 2025.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a spus că a fost „cel mai mare pas înainte în protejarea pădurilor lumii într-o generație”, ceea ce înseamnă că lumea „va avea șansa să pună capăt lungii istorii a omenirii drept cuceritor al naturii și, în schimb, a devenirii custodele naturii.”