Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chișinău îl citează pe expertul Alexandru Postică, care afirmă că încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană au un substrat politic și s-au făcut la indicația liderilor separatiști. Fenomenul cel mai răspândit este tortura și exproprierea, iar crimele raportate de asociație, au fost comise între 2006 și 2014, de către așa-numiții funcționari de la Tiraspol, procurori, judecători sau milițieni. „Intenția noastră a fost să sesizăm procuratura și organele de interne privind investigarea crimelor care au fost comise în stânga Nistrului. Așa-numiții procurori, așa-numiții judecători din regiunea transnistreană s-au remarcat în mai multe cazuri de preluare forțată a averilor și de condamnare ilegală”, a afirmat expertul.
Partidele de centru-dreapta demotivează alegătorii prin comportamentul lor, prin lipsa de strategie. Acestea trebuie să înțeleagă că au nevoie de instrumente de mobilizare prin care vor convinge oamenii că ei pot câștiga”, a declarat avocatul Ștefan Gligor pentru TV8. Ștefan Gligor consideră că miza cea mare nu o reprezintă alegerile pentru circumscripția din Hâncești și nici cele prezidențiale din toamna, acestui an, miza o reprezintă alegerile parlamentare. „În interiorul Blocului ACUM există probleme după ce a căzut Guvernul Sandu, iar în cadrul alegerilor din Hâncești aceste probleme au ieșit la iveală. PAS și PPPDA trebuie să învețe să comunice între ei și să știe cum să-și controleze ambițiile politice. Scopul alegerilor din Hâncești constă în a crea o situație de neînțelegere între partide, se vor certa și vor scăpa ce este mai important. La parlamentare vor pierde alegerile”, a precizat activistul.
Selectarea concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău s-a făcut fără respectarea transparenței și a mecanismelor de asigurare a intereselor statului. Aprecierea a fost dată de către deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, după audierea raportului de audit al Curții de Conturi cu privire la încheierea și executarea contractului de concesiune a Aeroportului, transmite IPN. Acest proces a avut loc cu carențe grave și profunde, iar organele de anchetă și justiția trebuie să investigheze această concesionare riscantă, afirmă Munteanu. El susține că „90% din toate lucrările concesionarului au fost efectuate exclusiv din venitul generat de încasarea taxei aeroportuare, iar restul – din offshoruri, aflate în atenția Serviciului prevenire și combatere a spălării banilor”.
„Sectorul cel mai corupt din Moldova”, „baronii din sistemul judiciar”, „banda corupților în sistemul justiției” - epitete de tot felul răsună în adresa reprezentanților corpului judecătoresc, care s-au făcut remarcați în istorii dubioase, se scrie într-un articol de analiză, publicat pe portalul Noi.md. În material se menționează că această confruntare dintre puterea judecătorească și cea executivă va continua. „Pe de o parte, guvernul nu intenționează să cedeze și să pună pe seama bugetului cheltuielile de achitare a compensațiilor bănești în baza deciziei CEDO, pe de altă parte, judecătorii demonstrează intenția clară de a nu ceda pozițiile și de a folosi toate instrumentele legale posibile pentru a contracara inițiativa autorităților”, scrie Noi.md.
Iulian Chifu scrie un articol pentru portalul Deschide.md despre Turcia care a lansat operațiunea „Scutul Primăverii”, la expirarea ultimatumului lansat forțelor loiale lui Al Assad care au luat cu asalt provincia Idlib, unde se refugiaseră trupele opoziției și refugiații care refuzaseră să rămână sub controlul lui Assad. Atacul a subliniat și mai mult comportamentul dual și trădarea aliatului său de conjunctură, Rusia, care l-a expus pe președintele Recep Tayyip Erdogan unei înfrângeri vizibile și oprobiului propriului său public. „Turcia gustă acum rezultatul mezalianței sale forțate cu Rusia și Iran. Formatul Astana era menit să prezerve interesele tuturor părților și să limiteze acțiunile agresive ale fiecăruia, în așa fel încât confruntările să nu escaladeze într-un război pe scară largă. În ciuda acordurilor de la Soci, din septembrie 2018, Turcia a realizat între timp cât poate să se încreadă în acordurile și angajamentele Rusiei: deloc!”, scrie Chifu.
Portalul Tribuna îl citează pe jurnalistul Victor Nichituș care consideră că, primele 100 de zile ale guvernării Chicu, etichetată de oficialii de la București că ar fi o guvernare socialistă, a fost caracterizată de o efervescență a fenomenului politic moldovenesc. „Toată această mișcare zgomotoasă a fenomenului politic dintre Prut și Nistru este un indicator al faptului că în Republica Moldova există democrație funcțională, cei care au gândit că la Chișinău ar putea apărea dictatura politică a unui singur partid s-au înșelat”, consideră Nichituș.
Expertul politic Valeriu Ostalep este citat de TVC21, spunând că pentru Moldova cel mai important este dezvoltarea economiei, serviciile speciale din țară ar trebui să contribuie activ la găsirea de noi piețe de desfacere, să se ocupe de asigurarea intereselor economice ale republicii. „Este important ca SIS-ul să știe din ce constă securitatea publică și socială, este important să știm ce trebuie să facem pentru reintegrarea țării, construcția de poduri”, a spus Valeriu Ostalep.
IPN scrie că angajații din Republica Moldova nu beneficiază pe deplin de zilele de sărbătoare nelucrătoare atunci când acestea cad în zile nelucrătoare de sâmbătă sau duminică și nu sunt transferate pentru altă zi, cum se întâmplă în alte țări. Șeful Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor, Eugeniu Covrig, a precizat pentru IPN că orice salariat are dreptul la un concediu anual plătit de 28 de zile, incluzând zilele de sâmbătă și duminică. Zilele de sărbătoare nelucrătoare nu se includ în durata concediului de odihnă. Astfel, dacă concediul unul salariat cuprinde o sărbătoare nelucrătoare, i se va adăuga o zi la concediu.