Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban, a criticat Parlamentul European (PE) după ce acesta a aprobat o rezoluție care susține că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”.
PE a votat la 15 septembrie, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 de abțineri, pentru un raport în care se spune că Ungaria a devenit „un regim hibrid de autocrație electorală” sub conducerea guvernului naționalist al lui Orban și că faptul că acesta a subminat valorile democratice ale blocului a scos țara din comunitatea democrațiilor.
Votul pentru acest raport este, în principal, simbolic, dar numește Ungaria pentru că nu ar fi respectat valorile consacrate în tratatul UE, cum ar fi „respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților”.
În raport se mai spune că democrația și drepturile fundamentale din Ungaria s-au erodat prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului maghiar” de când PE a lansat o investigație privind normele democratice din Ungaria în 2018.
„Este de neiertat faptul că, în timp ce oamenii suferă din cauza efectelor economice grave ale inflației din timpul războiului și a sancțiunilor greșite, Parlamentul European atacă din nou Ungaria", a declarat Balazs Hidveghi, deputat Fidesz în PE.
Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, s-a confruntat adesea cu blocul comunitar pe teme precum independența judiciară, achizițiile publice, drepturile LGBTQ+ și libertățile media, academice și religioase.
De la venirea la putere în 2010, în baza agendei sale naționaliste, Orban, care caracterizează țara ca fiind o „democrație iliberală”, a rescris Constituția și aspecte-cheie ale legilor electorale și a consolidat controlul aproape total al aliaților politici asupra mijloacelor de informare în masă importante din țară.
Raportul PE acuză, de fapt, ceilalți 26 de membri ai Uniunii Europene că au fost „inactivi” față de abuzurile nedemocratice ale lui Orban în timpul guvernării sale, afirmând că o parte a problemei a fost „incapacitatea Consiliului [European] de a face progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic”.
Raportul este publicat cu doar câteva zile înainte de un anunț așteptat din partea Comisiei Europene, brațul executiv al UE, conform căruia blocul este pregătit să suspende transferul unor fonduri UE către Ungaria din cauza presupuselor încălcări ale principiilor democrației.