Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr pregătește un proiect pentru modificarea formulei indexării pensiilor

Andrei Nastase, liderul Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr va înainta o inițiativă legislativă privind modificarea formulei indexării pensiilor, prin aplicarea coeficientului ratei inflației anuale pentru anul precedent (și nu pentru ultimele șase luni cum propune guvernarea). Banii ar urma să vină din profitul Băncii Naționale care va fi distribuit către bugetul de stat, a declarat președintele PPPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Năstase, acest lucru înseamnă că pensiile vor fi indexate de două ori pe an, la 1 aprilie și 1 octombrie, cumulativ cu 15%. Membrii PPPDA mai spun că formatul de indexare a pensiilor propus de Guvernul Chicu și de președintele Igor Dodon este unul „antisocial” față de pensionarii care primesc pensii sub minimumul de existență. Platforma DA nu va sprijini acest proiect în Parlament, a mai anunțat Andrei Năstase.

După ce Parlamentul a votat indexarea pensiilor de două ori pe an pentru persoanele a căror pensie nu depășește nivelul minim de existență, guvernul Chicu a venit cu noi modificări la Legea privind sistemul public de pensii. Modificările, aprobate de executiv pe 12 februarie, prevăd indexarea de două ori pe an a tuturor pensiilor, indiferent de mărimea acestora, dar cu o nouă formulă.