Partidul „Renaștere” ar putea fi limitat în activitate. CEC a sesizat Ministerul Justiției

Membrul partidului „Renaștere”, deputatul neafiliat Vasile Bolea, alături de președinta formațiunii, Natalia Parasca la o conferință de presă din 2 august 2024.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul Justiției privind neregulile găsite în rapoartele financiare ale partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor. Dacă formațiunea nu va soluționa problemele identificate, Ministerul ar putea cere în instanță limitarea activității.

În cadrul ședinței CEC din 29 august, vicepreședintele instituției, Pavel Postica, care a fost și membru al grupului de control a activității partidului, a spus că formațiunea a inclus în rapoartele financiare pentru perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2024, informații incomplete și superficiale.

Mai exact, datele prezentate de partid nu ar reflecta cheltuielile efectiv suportate pentru acțiunile și activitățile desfășurate în țară și peste hotare, potrivit raportului CEC.

„Reprezentanții partidului s-au eschivat de la prezentarea documentelor ce confirmă suportarea cheltuielilor pentru organizarea și desfășurare activităților politice. Ei au indus în eroare grupul de control prin prezentarea de acte care nu corespund realității”, a adăugat Postica.

Pe lângă Ministerul Justiției, CEC a sesizat și Procuratura Anticorupție, invocând faptul că au fost utilizare fonduri în proporții deosebit de mari, fără a avea documente ce confirmă legalitatea obținerii și folosirii banilor, pentru organizarea unor evenimente politice și sociale, în special în campania electorală pentru alegerile locale noi din 2 iunie din localitatea Tîrnova, raionul Dondușeni.

Reprezentanții Partidului „Renaștere” nu au fost prezenți la ședința CEC. Într-un comunicat de presă emis ulterior, formațiunea a negat constatările instituției și le-a numit „neîntemeiate”.

La mijlocul lunii august, Judecătoria Bălți, urmare a demersurilor Ministerului Justiției, a restricționat pentru prima dată, pentru o perioadă de 3 luni activitatea Partidului „Șansă”, altă formațiune apropiată lui Ilan Șor. Liderul partidului, Alexei Lungu, declara atunci că nu există motive care ar justifica această hotărâre.

Partidul „Renaștere” a încercat să participe în campania electorală pentru scrutinul din 20 octombrie ca parte a blocului electoral „Victorie-Pobeda”, dar înregistrarea acestuia în cursa electorală a fost respinsă de CEC și de instanțele judecătorești, care au invocat mai multe nereguli la etapa de constituire.

La 29 august, CEC a respins și cererea de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea deputatului neafiliat, Vasile Bolea, membru în biroul politic al partidului „Renaștere”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te