PAS ar putea suspenda reducerea vârstei de pensionare, socialiștii amenință cu proteste

Nisporeni, 2021.

Noua majoritate PAS a decis majorarea pensiei minime și a unor ajutoare sociale aferente de la 1 octombrie, la 2 mii de lei pe lună. În schimb, ar putea ataca la Curtea Constituțională legea adoptată în decembrie 2020 de fosta majoritate PSRM – Pro Moldova (creat în jurul Partidului Șor), care reduce din ianuarie 2022, vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei si 62 de ani, pentru bărbați. Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărb

Vicepreședintele PAS, Radu Marian a declarat recent că decizia este populistă și ar putea duce, de fapt, la reducerea drastică a pensiilor. Într-o emisiune la TVR, Radu Marian a explicat: „ (...) până a ajunge la micșorarea vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul persoanelor angajate, care să poată contribui la crearea acestui fond social. Deci a lua o decizia așa cum a luat majoritatea PSRM – Șor în situația în care se află R. Moldova este o crimă la adresa pensionarilor”, a declarat deputatul PAS.

Marți, 14 septembrie, Partidul Socialiștilor a avertizat că ar putea organiza proteste de amploare, dacă PAS suspendă legea privind reducerea vârstei de pensionare.