Propunere PAS: câștigurile funcționarilor publici și deputaților verificate în cursul mandatului

Partidul pro-prezidențial PAS a pus miercuri în dezbatere publică un proiect de lege care va permite Autorității Naționale de Integritate să verifice nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului. Astfel, inspectorii de integritate vor putea verifica și așa-numitul „stil de viață” al funcționarilor publici, iar aceștia vor trebui să declare nu doar bunurile pe care le cumpără, dar și serviciile de care beneficiază, cum ar fi vacanțe scumpe.

### Vezi și... ### „Reforma morală” ca program de guvernare

Inițiativa, care are drept scop fortificarea rolului și independenței ANI și a inspectorilor de integritate, mai prevede posibilitatea ca instituția să poată solicita suspendarea din funcție, până la pronunțarea hotărârii definitive a instanței de judecată, a persoanelor în privința cărora a fost constatat că au obținut averi nejustificate sau au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în condițiile în care acțiunile de control inițiate de ANI nu au finalitate.