Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu a chemat luni la un nou protest de susținere a Curții Constituționale, în fața a ceea ce partidul consideră că este o tentativă de „uzurpare a puterii” din partea majorității parlamentare, condusă de Partidul Socialiștilor.
Președintele interimar PAS, Igor Grosu, a îndemnat cetățenii și susținătorii partidului să mențină o acțiune de protest pașnic permanent în fața Curții Constituționale cel puțin până miercuri, când magistrații urmează să se pronunțe asupra constituționalității instituirii stării de urgență.
Reprezentanții PAS spun că aceste zile sunt decisive și că astfel nu vor să permită ca socialiștii să-l aducă la Curtea Constituțională pe Boris Lupașco, pe care l-au votat judecător constituțional în Parlament, fără concurs.
„Această acțiune de protest pașnic este și o modalitate de a manifesta susținerea cu judecătorii Curții Constituționale”, a mai menționat Igor Grosu.
Vineri, 23 aprilie, zeci de oameni au protestat pentru prima dată în fața Curții Constituționale, în semn de protest după votul din Parlament al deputaților PSRM și Șor, prin care privind era retrasă susținere pentru președinta Curții Constituționale, Domnica Manole și votat un nou magistrat la Înalta Curte. Ulterior, votul din Parlament a fost anulat de CC, în componența sa neschimbată.
Luni, PAS a cerut Curții Constituționale să constate neconstituționalitatea deciziilor luate vineri de majoritatea parlamentară, se precizează într-un comunicat de presă al partidului.
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a propus între timp inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură. Ulterior, să fie adoptate toate actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri, relatează agenția IPN, citând postarea de pe Facebook a lui Dodon.
Igor Dodon nu face nici o referire la acțiunea de vineri a fracțiunii socialiste din Parlament și la tensiunile suplimentare provocate de votul privind revocarea Dominicăi Manole din calitatea de judecător la Curtea Constituțională.
Igor Dodon cere însă crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care să analizeze cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor „asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției”.
La București, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat - într-un interviu pentru Antena 3 - că, declarația aprobată vineri în Parlamentul de la Chișinău, potrivit căreia Curtea Constituțională a Republicii Moldova ar „uzurpa” puterea în stat, „arată dispreț” față de independența Curții.
Potrivit diplomatului român, evoluția evenimentelor este foarte îngrijorătoare. „Înțelegem care sunt mizele foarte importante ale unei astfel de acțiuni, dar ea este neconstituțională, arată dispreț față de independența Curții Constituționale”, a spus șeful diplomației române.
### Vezi și... ### PAS cheamă la noi proteste în apărarea Curții Constituționale