Inițiativă PAS pentru evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia

Your browser doesn’t support HTML5

Noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat la 10 august că a înregistrat la Parlament un proiect de lege care va permite evaluarea activității procurorului general și demiterea acestuia.

Inițiativa legislativă survine pe fundalul nemulțumirilor exprimate de președinta Maia Sandu și de membrii noului guvern față de activitatea lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale. Este aproape sigur că amendamentele vor fi adoptate de majoritatea parlamentară formată din partidul pro-prezidențial PAS, care a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie cu promisiunea combaterii corupției.

Anunțându-și proiectul de lege într-o declarație de presă, Litvinenco a spus că a propus atât un mecanism de demitere a procurorului general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, dacă există motive întemeiate atestate prin evaluare, cât și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor. El a insistat că amendamentele „nu vor afecta independența și autonomia procuraturii”, dar vor restabili un „echilibru între drepturile și obligațiile procurorului general”.