PAS preia oficial majoritatea în Parlament. BeCS intră în opoziție iar Partidul Șor în „opoziție constructivă”

Noul Parlament, ales pe 11 iulie 2021.

În cea de a doua ședință a Parlamentului s-a formalizat noua majoritate, formată de partidul pro-prezidențial Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține 63 de mandate din 101. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) a anunțat că intră în opoziție, iar formal, partidul Șor a declarat că va face „opoziție constructivă”, ceea ce l-ar pune în poziția de a juca un rol cheie dacă PAS are nevoie să amendeze Constituția pentru a-și îndeplini anumite promisiuni electorale.

S-au constituit și cele trei fracțiuni parlamentare: fostul vicepreședinte al Parlamentului, Mihai Popșoi, va conduce grupul PAS. Fracțiunea PAS, formată din 63 de deputați va avea și trei vicepreședinți – Vladimir Bolea, Veronica Roșca și Lilian Carp.

Deputatul fugar Ilan Șor a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Șor, iar Petru Jardan, care figurează în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, a fost ales vicepreședinte al fracțiunii. Marina Tauber este de astăzi secretara fracțiunii.

Fracțiunea BeCS (Comuniști și Socialiști), formată din 32 de deputați va fi condusă de Zinaida Greceanîi. În calitate de vicepreședinți au fost aleși Corneliu Furculiță și Constantin Starîș, iar secretar – Vasile Bolea.