Modificările propuse vin după ce la 26 iunie a expirat termenul maxim pentru activitatea Comisiei de licențiere, care a asigurat funcționarea mecanismului de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea soarelui, în special din Ucraina.
În cadrul unei întrevederi cu membrii Asociației „Forța Fermierilor”, vicepremierul Vladimir Bolea a spus că acest regim pentru importuri va continua să funcționeze și în următoarele luni. El a amintit despre inițiativa deputatului PAS, Alexandr Trubca, înregistrată în Parlament pe 1 iulie.
„Suntem în proces de modificare a legii, ceea ce va permite Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să intervină de fiecare dată când există un risc iminent sau necesități din partea statului și din partea agricultorilor”, a declarat ministrul agriculturii și industriei alimentare.
În ședința de miercuri, 3 iulie, Guvernul a avizat pozitiv această inițiativă legislativă.
Proiectul de lege al deputatului PAS prevede că mecanismul de licențiere a acestor importuri va fi menținut până la finele anului 2024. Parlamentarul și-a motivat inițiativa prin faptul că fermierilor din Republica Moldova le este dificil să asigure „un nivel de competitivitate semnificativ”, având dificultăți inclusiv la capitolul logistică. Totodată, este notat și faptul că R. Moldova a pierdut piețele sale de export a cerealelor, numărul scăzând de la 27 de țări în 2022, la 14 în prezent.
Inițiativa a fost salutată de fostul lider al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Sluslari, care însă a apreciat-o ca fiind una tardivă. El a susținut că o asemenea modificare legislativă putea fi realizată încă în octombrie anul trecut.
Pe 26 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut autorităților să prelungească restricțiile la importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina, avertizând că, în caz contrar, vor relua protestele.
- Te-ar putea interesa și: Forța Fermierilor cere control prelungit pentru importul cerealelor din Ucraina, amenințând cu noi proteste
Mecanismul de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea soarelui, în special din Ucraina, a fost introdus în octombrie 2023, tot sub presiunea protestelor în masă ale fermierilor.
Datele Serviciului Vamal arată că începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în R. Moldova au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, cantitate care actualmente nu are un impact negativ asupra pieței interne, susțin autoritățile.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te