Chiriac susține că, de fapt, aceste modificări ar aduce claritate în lege. Până acum, Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de patrie, una dintre acestea fiind „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova”.
Potrivit deputatului, această prevedere era greu de aplicat în practică pentru că anchetatorii „nu puteau stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmănoase”.
„Important să accentuăm: Codul penal nu va prevedea dezinformarea la trădarea de patrie”, insistă parlamentarul.
La 3 iunie, Amnesty International a cerut autorităților să renunțe la noua definiție a trădării de patrie, spunând că aceasta ar reprezenta „o amenințare pentru libertatea de exprimare”. Organizația a cerut Parlamentului să abroge modificările operate, iar președintei Maia Sandu - să nu promulge legea.
Apărătorii drepturilor omului au avertizat că noua formulare ar putea fi folosită împotriva opoziției sub pretextul luptei cu influența străină.
- Te-ar putea interesa și: Amnesty International cere autorităților să renunțe la noua definiție a trădării de patrie - „o amenințare pentru libertatea de exprimare”
Pe 30 mai, Parlamentul a adoptat în lectură finală amendamentele la Codul Penal privind definiția extinsă a „trădării de patrie”. Noțiunea a fost completată cu noi interpretări care permit tragerea la răspundere a persoanelor care vor fi găsite vinovate de „desfășurarea unor activități ostile împotriva securității statului”, chiar și pe timp de pace, cu ajutorul unui stat sau a unei organizații străine.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te