Pasageri moldoveni, blocați în Aeroportul Otopeni din București | Ministerul Culturii vrea investigarea distrugerii monumentelor

Clădire din perioada interbelică din Chișinău.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnal.md scrie că mai mulți pasageri ai cursei Chișinău-Dusseldorf au rămas blocați în Aeroportul Otopeni din București. Reprezentanții companiei Fly One, care operează zborul, spun că aeronava s-a defectat și că abia deseară, probabil, un alt avion îi va duce pe pasageri la destinație.
  • Ministerul Culturii cere Procuraturii grup de anchetă pentru a investiga distrugerea monumentelor, titrează tv8.md. Potrivit unui comunicat al ministerului, din 2022, au fost întocmite zeci de procese verbale de constatare a infracțiunilor, transmise Agenției pentru Supraveghere Tehnică și Poliției. Totodată, au fost consemnate numeroase cazuri de demolare a monumentelor și construire de noi edificii, cele mai multe dintre care se referă la perioada anterioară constituirii noului Minister al Culturii.
  • Un moldovean a murit într-un accident aviatic în Sudan, informează newsmaker.md. Este vorba de Anatolie Ungureanu, care a fost tehnician aviație din anul 1991 și a activat în cadrul Air Moldova. Ministerul de Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că rudele acestuia au solicitat asistență pentru repatrierea corpului, iar responsabilii consulari depun efortul necesar pentru a acorda ajutor. Accidentul aviatic avut loc pe 23 iulie în Sudan, când un avion civil s-a prăbușit pe aeroportul din Port Sudan din cauza unei defecțiuni tehnice.
  • Socialistul Corneliu Furculiță obține câștig de cauză la Curtea de Apel în procesul cu ANI, notează Agora.md. Instanța a menținut decizia de anulare a unui act de constatare din aprilie 2023, prin care inspectorii susțineau că au identificat o avere nejustificată de peste opt milioane de lei. Potrivit inspectorilor de integritate, diferențele substanțiale au fost constatate pentru anii 2017 - 2018. Totodată, actul ANI relevă că deputatul PSRM Corneliu Furculiță ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit un interes sporit reportajul Europei Libere despre o femeie de 51 de ani, diagnosticată cu sindromul Down. Reportajul spune povestea familiei Olărescu, doi bătrâni în vârstă de 81 și 75 de ani care locuiesc împreună cu fiica lor Ecaterina, o femeie de 51 de ani, diagnosticată cu sindromul Down. Total nepregătită pentru o viață independentă, Ecaterina nu știe ce ar face fără părinții săi, care acum au grijă de ea. În R. Moldova nu există niciun centru de plasament pentru persoanele cu Sindromul Down. Uneori, acestea sunt plasate în azilurile pentru bătrâni, însă, de cele mai multe ori, rămân în voia sorții după ce părinții pleacă din viață.
  • Pe Instagram, populară a devenit o postare publicată de tv8. Este vorba de imagini foto cu pompieri români care salvează o pisică și doi iepuri, în timpul incendiilor de pe insula Rodos, Grecia. Fotografiile surprind momentele în care pompierii îngrijesc animalele salvate dintr-un incendiu izbucnit între satele Kiotari și Gennadi, pe insula grecească.