De la declanșarea războiului provocat de Rusia în Ucraina, unii preoți din Republica Moldova, subordonați Patriarhiei Moscovei, nu-l mai pomenesc în timpul serviciilor divine pe patriarhul Kiril, dar o fac discret, pentru a nu trezi nemulțumirea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. Vasile Ciobanu, preot paroh al Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae de la Costești, Ialoveni, spune că el nu a renunțat să facă rugăciuni pentru patriarhi.
Your browser doesn’t support HTML5
Vasile Ciobanu: „Noi ne aflăm în Moldova, noi ne aflăm într-o biserică care îi pomenește pe toți patriarhii ortodocși la noi în biserică, astfel preocupându-ne de plinătatea bisericii, nu facem partizanat, mai ales că și țara noastră este o țară neutră, cu o politică foarte înțeleaptă. Și biserica este mult mai neutră, că se situează deasupra războaielor, deasupra partizanatelor politice sau geopolitice. Deci, orice partizanat geopolitic este o capcană pentru biserică și atunci, ce greșește o personalitate sau cealaltă la orice postură ar avea va răspunde personal, iar noi facem ceea ce trebuie să facem, la latitudinea noastră. Iar patriarhii, după cum știm, s-au întâlnit, și la București au slujit împreună, și la Moscova au slujit împreună patriarhul României cu patriarhul Moscovei. Asta s-a întâmplat în trecut. Și atunci, în care corabie să mă plasez eu acum, când eu vreau corabia noastră să meargă neclătinată, nezdruncinată, nerăsturnată, iar episoadele și greșelile omenești țin de competența lui Dumnezeu la judecata de apoi?”
Europa Liberă: Totuși, războiul i-a convins pe unii preoți să nu-i mai pomenească numele patriarhului Kiril pe timpul rugăciunilor?
Vasile Ciobanu: „Eu nu răspund de alții, eu răspund de Vasile Ciobanu. Eu îi pomenesc pe toți patriarhii ortodocși, ceea ce presupune: Kiril, Daniel, Ilias al Georgiei, toți patriarhii ortodocși. Și atunci eu exprim plinătatea bisericii, ceea ce Mântuitorul Hristos în Grădina Ghetsimani înainte de Golgota a zis ca toți să fie una. În formula aceasta este formula dragostei, care îmbrățișează
Într-o parte este război și sânge, este durere, este ură, iar nouă ni se deschide poarta milostivirii, să facem milă cu oamenii sărmani, pribegi și atunci și nouă ni se vor ierta o mulțime de păcate
toată Ortodoxia universală de la o margine până la alta, iar în curse geopolitice noi nu ne băgăm. Iată, într-o parte este război și sânge, este durere, este ură, iar nouă ni se deschide poarta milostivirii, să facem milă cu oamenii sărmani, pribegi și atunci și nouă ni se vor ierta o mulțime de păcate, căci „fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui”. Deci, noi avem acum misiunea ca să ne demonstrăm iubirea noastră în faptă, primind refugiați, încălzindu-i, hrănindu-i, oferindu-le condiții de trai, un acoperiș, o pâine caldă, inima noastră, dragostea. Pentru mântuirea noastră, iată avem ocazia să primim 11 refugiați din Odesa, din Dnepropetrovsk, din Nikolaev. Lângă biserică, la Centrul de copii sunt cazați și împreună cu primăria ne ostenim să le creăm niște condiții bune de trai, ca să poată și ei rezista nu se știe cât timp. Deci, biserica trebuie să se roage, în primul rând, în al doilea rând, să lucreze în faptă pentru a înmulți dragostea dintre oameni.”
### Vezi și... ### Presa despre «Cortina de fier digitală» a Rusiei și cum Kirill divizează lumea ortodoxăO altă față bisericească, părintele Vlad Mihăilă, preot la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău, din subordonarea Mitropoliei Basarabiei, se arată dezamăgit de atitudinea patriarhului Kiril al Rusiei, care a declanșat o revoltă fără precedent în Biserica Ortodoxă după ce s-a transformat în portavoce a lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.
Vlad Mihăilă: „E o durere ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, unde cunoaștem din cele mărturisite de Sanctitatea Sa Kiril, deci de acceptare a invaziei asupra Ucrainei prin faptul că, mă rog, vezi cât de păcat este că Ucraina a acceptat legea aceasta de gen, dar fiecare om, cum n-ar fi el, poartă chipul lui Dumnezeu și asta când lupți cu un alt om, indiferent sau chiar și un popor, înseamnă că tu duci o luptă împotriva lui Dumnezeu. Aceasta este grozav.”
Europa Liberă: Acest război ruso-ucrainean arată acum că luptă frate de credință cu frate de credință și că se urăsc unii pe alții?
Vlad Mihăilă: „Păi, da, bineînțeles. Dar din ceea ce cunosc eu, începând de la Petru cel Mare, în Biserica Rusă ierarhii ruși s-au ales din oamenii cei care erau cu pofte de acaparare. Așa a fost întotdeauna și biserica a fost alături de spiritele imperialiste ale Rusiei.”
Europa Liberă: Cum s-ar explica această relație strânsă dintre conducerea politică și biserică?
Vlad Mihăilă: „Nu putem să acuzăm biserica, fiindcă adevărații creștini sunt cei care cu adevărat respectă și îndeplinesc legea lui Dumnezeu, dar ierarhii sunt aleși din oamenii care sunt nemijlocit legați de spiritul imperial al Imperiului Rus, sovietic. Toți aceștia au colaborat strâns cu Securitatea, cu FSB-ul.”
Europa Liberă: Unii se întreabă dacă nu cumva ar trebui poate și biserica din Republica Moldova să se îndepărteze acum de Patriarhia Rusă. Credeți că e momentul?
Vlad Mihăilă: „Cred că e momentul. Și după cum a făcut-o cel puțin o parte a Bisericii Ucrainene, care ține de Patriarhia Rusă, și-a spus cuvântul dureros de acțiunile pe care le face Preafericitul Kiril sau cel puțin de atitudinea loială pe care a luat-o, și nu a criticat regimul agresiv al Rusiei. Da, biserica din Moldova ar trebui, fiindcă majoritatea bisericilor din Republica Moldova țin de Patriarhia Rusă, Mitropolia Moldovei este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, ceea ce în contextul biblic sau ceea ce ne învață Sfânta Scriptură și ne vorbește despre Judecata cea mare, Judecata de apoi, că fiecare neam va veni și va da seama în fața lui Dumnezeu. Deci, noi trebuie să fim în această unitate de neam, trebuie să avem respectul și datoria, și învățătura Sfintei Scripturi, să fim într-o unitate de neam, că fiind într-o unitate de neam nu suntem împotriva altora.
Vedeți cât de frumos au arătat creștinii noștri venind în ajutorul refugiaților din Ucraina? Asta este ceea ce trebuie să facă biserica, să ajute, dar nu să îndreptățească sau să tacă atunci când cealaltă parte merge cu agresiune asupra altor creștini. Este o durere mare! Sincer vă spun, eu privind necazurile lor la televizor, mă umplu lacrimile. E o agresiune, e o crimă războiul și consecințele care se văd. E o durere mare asupra întregii creștinătăți și, în genere, e o defăimare a credinței creștine, dar și a celorlalte, că aproape toate religiile propagă pacea și buna înțelegere, dragostea. Nu în zadar este spus în Sfânta Scriptură: Dumnezeu este iubire. Unde este iubirea aceasta, dacă tu îl iubești pe Dumnezeu?”
Europa Liberă: Iar patriarhul Kiril zicea că e nevoie de a stârpi forțele răului care ar fi acum active în Ucraina.
Vlad Mihăilă: „Câtă nedreptate propagă sau ne vorbește Sanctitatea Sa Kiril! Prin toate bisericile Mitropoliei Basarabiei aducem rugăciuni pentru poporul ucrainean de a fi salvat și să se oprească această rebeliune împotriva creștinilor și împotriva unui popor.”