„O țară fără orizont” este titlul articolul din prima pagină a săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă”. În materialul semnat de Victor Moșneag se spune că pe lângă cei șapte angajați ai Liceului Orizont, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în Republica Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei, în lista celor 18 „indezirabili”, se găsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să părăsească țara. Jurnalistul constată că extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din Republica Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia.
Și portalul Anticorupție.md dedică un amplu articol acestui subiect, scriind că „regimul Recep Erdogan i-a plasat deja în detenție pe profesorii turci expulzați din Republica Moldova”. Portalul citează surse care spun că „motivele care au stat la baza solicitării de extrădare a celor șapte se bazează pe probe extrem de subțiri, cum ar fi denunțuri ale unor oameni din Turcia făcute pe numele lor”. În articol sunt date exemple, potrivit cărora unul dintre cei extrădați a fost „turnat” de un „prieten bun din copilărie”, altul – de o cumnată. Sursele citate de portal mai precizează că cei deportați din Republica Moldova „riscă o pedeapsă minimă de șase ani și jumătate în cazul în care se dovedește că au fost afiliați sau au finanțat de mișcarea Gullen sau trei ani și trei luni, doar dacă au fost simpatizați sau au avut legături tangențiale”.
Într-un editorial pentru Cotidianul.md istoricul și politicianul Octavian Țîcu scrie că „într-un mod imprevizibil, două puteri regionale, cu un trecut imperial încă persistent și vivace (Turcia și Rusia – n.r.), și-au dat mână în chiar vecinătatea Republicii Moldova, fapt ce nu prevestește nimic bun pentru ambianța europeană și regională de securitate și democrație”. Potrivit lui Țîcu, „cazul expulzării ilegale și sumare a cetățenilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova a arătat o complicitate evidentă a Turciei, Rusiei și guvernării de la Chișinău, care mimează dihotomia Est-Vest, dar în realitate este totalmente expusă interferențelor din Est”. Octavian Țîcu mai consideră că „Republica Moldova încă nu este Rusia sau Turcia, dar acest lucru se poate întâmpla foarte rapid”, dacă nu vor fi înțelese câteva lucruri și întreprinse imediat unele acțiuni. Printre acestea: „susținerea opoziției anti-oligarhice de la Chișinău ca unica soluție de a contracara încercările de preluare a Republicii Moldova de către forțele din exterior și de instaurare a unui regim autoritar”.
Independent.md scrie că internauții fac „haz de necaz” în condițiile în care Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat un Simpozion moldo-turc, privind dezvoltarea climatului investițional și extinderea comerțului exterior dintre Republica Moldova și Turcia, simpozion întitulat „Noi orizonturi în ameliorarea cooperării economice între Turcia și Moldova”. Portalul notează că evenimentul are loc la scurt timp după extrădarea a șapte cetățeni turci, toți angajați ai Liceului Orizont. De asemenea, se menționează că „intenționat sau nu, Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii e evitat în comunicatul său să scrie denumirea simpozionului, la care a participat și ministrul Chiril Gaburici”.
Portalul Agora.md scrie că președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ar putea fi chemată la audieri în Parlament pe subiectul participării la o conferință internațională finanțată de Fundația Ludmilei Kozlowska - Otwarty Dialog (Dialog Deschis). Aceasta susține că astfel „guvernarea caută posibilități de a-i interzice ieșirile în afară”. Portalul o citează pe Maia Sandu care a spus într-o emisiune TV: „Ei (n.r. - cei de la guvernare) vor să adopte legi care să-mi interzică mie să mai participi la conferințe, evenimente organizate peste hotare. Ei cred că, dacă eu nu merg peste hotare, toată lumea o să creadă gogoșile Partidului Democrat”, a mai spus lidera PAS.
Deschide.md titrează: „Patriarhul Kiril pune cruce pe invitația lui Dodon la Congresul mondial al familiei”. Potrivit portalului, „deşi a fost anunţat anterior ca participant, se pare că patriarhul Kirill nu va fi prezent la Congresul Mondial al Familiei, ce urmează să aibă loc în perioada 14-16 septembrie 2018, la Chişinău. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse nu se află pe lista făcută publică de şeful statului, printre „E.S Cardinalul Petro Parolin; Olga Epifanova, vicepreședintele Dumei de Stat din Federația Rusă; Brian Brown, președintele Organizației Internaționale pentru Familie; Prințul Louis de Bourbon din Franța; reprezentanți ai mitropoliilor din mai multe state, organizații obștești, persoane publice etc.”, notează portalul.