Patriarhul Kiril se numără printre persoanele incluse în a șasea rundă de sancțiuni UE

Președintele Vladimir Putin și Patriarul Kiril, Moscova, 4 mai 2017.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, se numără printre persoanele care vor fi incluse în a șasea rundă de sancțiuni adoptată de Uniunea Europeană.

Potrivit unui document al Serviciului european de Acțiune Externă [serviciul care coordonează politica externă a UE, n.red.] văzut de POLITICO, includerea lui Kiril pe lista de sancțiuni este explicată prin faptul că Patriarhul este „unul dintre cei mai importanți susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei” și un jucător cheie în amplificarea retoricii președintelui rus Vladimir Putin referitoare la Ucraina.

„Patriarhul Kiril este prin urmare responsabil pentru sprijinirea sau implementarea acțiunilor sau politicilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea în Ucraina”, se mai spune în document. Comisia a evidențiat o serie de predici și remarci pro-război ale lui Kirill, după ce Rusia a lansat invazia neprovocată din Ucraina.

Lista cu persoanele care urmează să fie supuse sancțiunile, ca și intregul pachet de noi măsuri punitive, a fost trimis ambasadorilor UE pentru revizuire, au spus surse diploamtice europene, citate de CNN. În această etapă, este la discreția țărilor membre să șteargă sau să adauge nume pe lista de sancțiuni.

Luni, Papa Francisc l-a criticat într-un interviu pe Kiril pentru retorica sa pro-război, avertizându-l să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”.

Biserica Ortodoxă Rusă a calificat comentariile Papei drept „regretabile”. „Astfel de declarații nu contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în acest moment”, a declarat Departamentul pentru Relații Externe al Patriarhiei Ruse într-un comunicat.

Sancțiunile nu au nici o legătură cu „bunul simț”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

### Vezi și... ### „Când lupți cu un alt om sau chiar cu un popor înseamnă că duci o luptă împotriva lui Dumnezeu”