Patriarhul Kirill: Moldova e parte a „ruskii mir” | Mitropolitul Basarabiei va avea pașaport diplomatic

Patriarhul rus Kirill spune că Rusia a invadat Ucraina pentru a apăra „ruskii mir”, din care face parte inclusiv R. Moldova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Patriarhul Kirill a spus că Moldova e parte a „ruskii mir”, scrie jurnal.md, care vede declarația ca pe un motiv de îngrijorare. Declarațiile au fost făcute de capul bisericii ruse în cadrul Adunării Eparhiale a preoților din orașul Moscova. Patriarhul rus „și-a demonstrat repetat sprijinul deplin față de invazia armatei lui Putin în Ucraina și a îndemnat clericii să meargă pe câmpul de luptă, pentru a sprijini material și spiritual agresorii”, scrie jurnal.md. În opinia patriarhului Kirill, Rusia nu a pornit războiul, ci a intrat în el, pentru a apăra „russkii mir”, din care ar face parte țările fostei Uniuni Sovicetice, inclusiv R. Moldova. Aceste afirmații trezesc noi suspiciuni despre o eventuală intenție a lui Putin de a invada și Moldova.

Mitropolitul Basarabiei va putea beneficia de pașaport diplomatic. Deputații au susținut proiectul de lege în ședința de joi, 29 decembrie, potrivit Ziarului de Gardă. Potrivit autorilor, patru deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, proiectul de lege a fost elaborat în strictă conformitate cu interesele statului și necesităților subiecților ce beneficiază de dreptul de a dispune de pașaport diplomatic. Ministra de Interne, Ana Revenco, a declarat că prin acest proiect se va elimina „elementul discriminator față de conducătorul Mitropoliei Basarabiei în raport cu Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, care deja deține dreptul de a obține pașaport diplomatic”.

Accesul pentru fermierii moldoveni la terenurile agricole din raionul Dubăsari, situate după traseul Tiraspol-Camenca a fost prelungit până la data de 1 aprilie 2023, scrie replicamedia.md. Autorii știrii menționează că Chișinăul a solicitat așa ziselor autorități de la Tiraspol „eliminarea restricționărilor și condiționărilor unilaterale, asigurarea liberei deplasări și fără obstacole de orice natură a fermierilor, a echipamentelor și a inventarului agricol al acestora, transportarea nestingherită a materialului semincer și a producției agricole”.

„Dacă taci înseamnă că nu-ți îndeplinești misiunea de a informa”, a declarat președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la newsmaker.md. Tăcerea este o formă de manipulare, a spus Vițu, referindu-se la motivele care au stat la baza suspendării licenței celor șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, TV 6, RTR Moldova, Orhei TV, NTV Moldova, Accent TV. Potrivit CA, cele șase posturi de televiziune au ignorat în mod intenționat invazia Rusiei în statul vecin Ucraina și nu au informat telespectatorii despre război.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, de interes au fost rezultatele unui sondaj privind șansele mai multor politicieni la fotoliul prezidențial, distribuit pe pagina TV 8. Datele arată că, în cazul în care duminica viitoare vor fi organizate alegeri prezidențiale, cei mai mulți alegători ar vota pentru Maia Sandu. Cel puțin asta arată rezultatele ultimului sondaj realizat de iData (Date Inteligente SRL), făcut public joi, 29 decembrie. 24,1% dintre respondenți l-ar vrea președinte pe Igor Dodon, 13,4% - pe Ilan Șor, iar 10% - pe primarul Ion Ceban.

Un reportaj distribuit de Europa Liberă la fel a trezit interesul urmăritorilor. Videoul este despre Veaceslav Kolokolțev, un geolog pensionar în vârstă de 81 de ani și un cunoscut protestatar anti-Putin din Rusia. „Putin, trebuie să lupți cu sărăcia, nu cu Navalnîi și America”, spune bărbatul. În fața casei sale din satul Gorneșno, regiunea Novgorod, apar demult placate cu lozinci împotriva politicilor Kremlinului, iar acum și împotriva războiului din Ucraina.