Patriarhul Kiril îi îndeamnă pe ruși să nu se teamă de moarte și să nu-i urască pe ucraineni

Patriarhul Kirill, Moscova, Rusia 7 aprilie 2022.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, i-a îndemnat pe ruși să nu se teamă de moarte, după ce președintelui Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina.

„Mergi cu curaj să-ți îndeplinești datoria militară. Și amintește-ți că, dacă îți dai viața pentru țara ta, vei fi cu Dumnezeu în Împărăția, slava și viața veșnică a Lui", a spus Kirill miercuri, într-o predică ținută la Moscova, relatează Newsweek.

Kirill, care a justificat decizia lui Putin de a invada Ucraina în februarie pe motive spirituale și ideologice, a făcut aceste remarci la scurt timp după ce oficialii ruși au spus că până la 300.000 de rezerviști vor fi chemați să lupte.

### Vezi și... ### Cum sunt afectați moldovenii cu cetățenie rusă de mobilizarea lui Putin

Ordinul de mobilizare parțială a provocat proteste de stradă în multe orașe din Rusia, soldate cu reținerea a peste 1.000 de persoane. În câteva ore după publicarea decretului prezidențial, numărul rușilor care încercau să păsărească țara, pentru a evita mobilizarea, a crescut dramatic.

În predica sa de miercuri, Patriarhul Kiril a mai spus că o persoană „cu adevărat credincioasă” nu se teme de moarte.

Kiril i-a îndemnat totodată pe ruși să nu-i urască pe ucraineni, și să se roage pentru întărirea „sentimentelor frățești ale popoarelor Sfintei Rusii”, astfel încât „unitatea Bisericii, care este garanția păcii în vastitatea Rusiei, să devină și mai puternică”.

Patriarhul Kiril a susținut că creștinii ortodocși din Ucraina continuă să se roage pentru „pace în întinderile Rusiei istorice”.

Patriarhul a justificat conflictul încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, ținând discursuri despre Rusia ca „putere iubitoare de pace” care nu se angajează în „aventuri militare”.

În iunie, el a susținut că Rusia este „atacată” de lumea întreagă, pentru că „vrea să fie altfel”, și asta provoacă „gelozie și invidie”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.