Patriarhul ortodox rus va lipsi de la evenimentul din Kazahstan unde urma să se întâlnească cu Papa

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, și ministrul Apărării al Armatei Rusiei, Serghei Șoigu, după sfințirea Catedralei Învierii lui Hristos, biserica principală a Forțelor Armate ale Rusiei, 14 iunie 2020

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, datriarhul Kirill, nu va participa săptămâna viitoare la un congres religios în Kazahstan, unde era așteptat să se întâlnească cu papa Francisc.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vladimir Legoida, a declarat pentru TASS pe 5 septembrie că patriarhul Kirill va lipsi de la eveniment dintr-o „o serie de motive”. Potrivit lui Legoida, delegația Bisericii Ortodoxe Ruse va participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, programat să aibă loc între 13 și 15 septembrie în capitala kazahă, Nur-Sultan.

La începutul lunii august, Vaticanul a declarat că papa Francisc va participa la această adunare. Francisc a declarat că speră să se întâlnească cu patriarhul rus în cadrul evenimentului.

De la începutul invaziei continue și neprovocate a Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie, Kirill a făcut o serie de declarații de solidaritate cu politica autorităților ruse, ceea ce l-a determinat pe Papa Francisc să îl avertizeze pe patriarh să nu devină „băiatul de altar” al președintelui Vladimir Putin.

Mai mult de 150 de clerici ortodocși ruși au cerut oprirea războiului într-o scrisoare deschisă la 1 martie. Kirill nu s-a numărat printre cei care au semnat-o.