Patriarhul ortodox rus Kirill, un puternic susținător al președintelui Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete sovietice în timp ce locuia în Elveția în anii 1970, au relatat ziarele elvețiene, citând arhive desecretizate.
Potrivit săptămânalelor Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche citate de AFP, dosarul poliției elvețiene despre cel care astăzi este șeful spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse „confirmă că Monseniorul Kirill, după cum este numit în acest document, a lucrat pentru KGB.
Cele două ziare au declarat că au avut acces la dosarul din arhivele naționale elvețiene.
Kirill, care astăzi este un susținător fervent al războiului lui Putin în Ucraina, a trăit la Geneva la începutul anilor 1970, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC).
Sub numele de cod „Mihailov”, misiunea lui Kirill era de a influența consiliul, deja infiltrat de KGB, potrivit documentelor.
Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva, în timp ce WCC a susținut că nu are nicio informație despre acest caz, potrivit acestora. Dar, au relatat ei, arhivele au arătat că obiectivul sovietic era de a determina instituția să denunțe Statele Unite și aliații săi și să își atenueze criticile la adresa lipsei de libertăți religioase din Uniunea Sovietică.
Nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care reprezintă în prezent biserica rusă la CMI de la Geneva, a insistat totuși în declarația făcută în paginile ziarului Le Matin Dimanche că unchiul său „nu a fost un agent, deși a fost supus unor controale stricte din partea KGB-ului”. Acest fapt, a subliniat el, „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în munca ecumenică cu alte biserici”. Gundiaev a insistat, de asemenea, asupra faptului că unchiul său a avut o apreciere specială pentru Elveția.
Kirill a vizitat bogata națiune alpină de cel puțin 43 de ori, a relatat ziarul. El era, printre altele, pasionat de schi, ba chiar se pare că și-a rupt un picior pe pârtiile elvețiene în 2007. „Între diplomație religioasă, spionaj și finanțe, Kirill a fost atras în permanență de Alpi și de malurile lacului Geneva”, remarcă ziariștii de la Le Matin Dimanche.
„Am sentimente speciale pentru țara dumneavoastră”, declara patriarhul în 2019, la primirea președintelui Camerei superioare a Parlamentului elvețian. „Dintre toate țările din lume, este probabil cea pe care am vizitat-o cel mai des”.