Patriarhului Kiril i s-a interzis să intre în Lituania pe o perioadă de cinci ani

Președintele Vladimir Putin și Patriarul Kiril, Moscova, 4 mai 2017.

Patriarhul rus Kiril a fost pus pe lista persoanelor cărora li se interzice să intre în Lituania, datorită sprijinului său pentru invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat pe 27 iulie ministerul lituanian de Interne, citat de presa internațională.

Kiril fusese pus pe listă pe această listă pe 23 iunie, la propunerea ministerului de Finanțe de la Vilnius, dar decizia nu a fost făcută publică până acum.

Potrivit ministerului de Interne, Patriarhul a fost pe lista neagră pentru că a negat în mod deliberat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, și pentru că a justificat și susținut acțiunile agresive ale Rusiei care încalcă în mod grosolan normele și principiile legislației internaționale, a relatat Baltic Times.

„Patriarhul Kiril, un asociat apropiat al [președintelui rus] Vladimir Putin, este unul din cei mai activi sprijinitori ai războiului contra Ucrainei, și s-a pronunțat repetat în public în favoarea agresiunii rusești”, se spune în comunicatul citat de Baltic Times.

„Patriarhul Kiril se referă deschis la poporul ucrainean în presa de propagandă din Rusia ca la «participanți activi la un regim nazist» care ar trebui deportați sau distruși”.

„Pe 27 iulie 2022, Patriarhul Kiril a binecuvântat trupele rusești implicate în războiul contra Ucrainei și a dat justificare canonică pentru războiul Rusiei”, mai spune ministerul de interne de la Vilnius.

Kiril nu are voie să intre în Lituania până pe 23 iunie 2027.

Lituania propusese includerea Patriarhului Kiril pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, dar el a fost îndepărtat de pe listă la cererea Ungariei, când al șaselea pachet de sancțiuni UE contra Rusiei a fost adoptat în iunie.

### Vezi și... ### Ungaria îl scoate pe Patriarhul Kiril al Rusiei de pe lista de sancțiuni UE