Patronatele din agricultură și industria alimentară amenință cu proteste, cerând plafonarea prețurilor la carburanți

Federațiile naționale ale patronatelor și sindicatelor din ramura agriculturii și industria alimentară din Republica Moldova constată că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca inevitabil majorarea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare, care va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. Concomitent, aceasta va provoca scăderea dramatică a nivelului de trai al populației. Într-o declarație emisă, acestea cer readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă. În caz contrar, reprezentanții federațiilor vor recurge la acțiuni de protest, informează agenția IPN.

„În ciuda faptului că prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68 de dolari, în ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei: fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluţii eficiente pentru agricultori: facilități și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole”, se menționează în declarația emisă de Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria din Agricultură și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.

Potrivit semnatarilor, Consiliul Concurenței a prezentat un raport secret al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care ar putea demonstra sau respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor. Până în prezent, conținutul acestui raport nu este cunoscut opiniei publice, iar companiile cu pricina continuă activitatea distructivă a stării social-economice din Republica Moldova, scrie agenția IPN.

Reprezentanții celor două federații solicită publicarea raportului, în 10 zile, și readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților, prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora, în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale – în caz contrar, federațiile spun că pot organiza acţiuni de protest.