Patru avioane F-16 și o sută de militari americani au ajuns în România

Un detașament de 100 de militari americani și patru aeronave de luptă au ajuns vineri în România după ce drone rusești au căzut în județul Tulcea.

Statele Unite au trimis în România patru aeronave de luptă F-16 și aproximativ 100 de militari. Detașamentul american a ajuns vineri în județul Călărași. Departamentul de Stat a anunțat că va trimite forțe suplimentare după ce trei drone rusești au ajuns pe teritoriul românesc.

Cei o sută de militari și cele patru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon au ajuns în misiune la Baza 86 aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Detașamentul face parte din USAFE, Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa.

„Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum și misiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române”, a tranmis Ministerul Apărării într-un comunicat.

Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA, subliniază MApN.

Detașamentul american a ajuns în România după ce secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu oficialii români despre resturile a trei drone rusești descoperite în județul Tulcea.

Un avion de luptă american F-16 la Baza 86 aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Discuțiile s-au axat pe cooperarea suplimentară dintre SUA și România pentru a păstra securitatea spațiului aerian românesc.

Pe 8 septembrie, oficialul american a evocat posibilitatea ca o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 americane suplimentare să consolideze misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

În plus, oficialii NATO au declarat la momentul respectiv că nu au informații care să indice un atac intenționat din partea Rusiei.

Bucăți dintr-o dronă rusească, folosită într-un atac împotriva Ucrainei, peste Dunăre, au fost descoperite la începutul lunii în localități din județul Tulcea aflate la câteva sute de metri de conflict.

Ucraina a declarat atunci că drone rusești au explodat pe teritoriul românesc, o informație negată în primă fază de oficialii români, inclusiv de președintele Klaus Iohannis

În perioada imediat următoare, Ministerul Apărării avea să admită existența resturilor provenite de la alte două drone rusești.

Acest articol a fost preluat de pe Europa Liberă România.

### Vezi și... ### România: Posibile resturi de dronă în județul Tulcea, la 25km de granița cu Ucraina