Patru ucraineni din Crimeea, condamnați pentru terorism de un tribunal militar rus

A doua instanță militară regională de vest din Rostov-on-Don

La Rostov pe Don, un tribunal militar a condamnat patru rezidenți din Crimeea anexată de Rusia pentru justificarea terorismului, pregătirea unui atac terorist, precum și de fabricarea și depozitarea ilegală a unor dispozitive explozive, numindu-i pe trei dintre ei cu pedepse lungi cu închisoarea.

### Vezi și... ### „Soldați loiali lui Putin” | Militarizarea școlilor din Crimeea ocupată de Rusia

Inculpații au fost arestați în iunie 2020. Potrivit anchetatorilor, aceștia aveau legături cu „radicalii ucraineni care luptă în Donbas” și plănuiau să detoneze o bombă artizanală în piața Crimeea Privoz din Simferopol.

Cei patru ucraineni nu și-au recunoscut vina. Ei susțin că dosarele împotriva lor au fost fabricate și că, în timpul percheziției, în casa unuia dintre ei au fost plantate explozibili și pliante care îndemnau la „răsturnarea lui Putin”.

Cu toate acestea, instanța i-a condamnat pe Nikolai Lagutin la șapte ani într-un penitenciar cu regim strict, pe Valentin Khoroshaev la șapte ani și trei luni, iar pe Andrei Kuliev la șapte ani și jumătate. Cel de-al patrulea acuzat, Daniil Reșetnicenko, a fost condamnat la doi ani într-o colonie cu regim deschis, deoarece a fost judecat doar pentru „justificarea terorismului”.

Publicația Grati notează că unul dintre martorii acuzării, care a vorbit în instanță, a acționat în același rol în 2015 în timpul procesului regizorului ucrainean Oleg Sentsov, arestat de autoritățile ruse.