Patruzeci de ani de la asasinarea lui John Lennon

John Lennon în New York, 12 mai 1972.

John Lennon este audiat în cadrul Serviciului american de imigrare și naturalizare din secțiunea Manhattan din New York, 12 mai 1972.

John Lennon și soția sa, Yoko Ono, sosesc la The Hit Factory, un studio de înregistrări din New York City pe 22 august 1980. John Lennon a fost ucis în fața clădirii Dakota în ziua de 8 decembrie 1980, pe când se întorcea acasă cu soția, Yoko Ono, de la o sesiune de înregistrări în acest studio.
 

În această fotografie făcută în ziua de 9 decembrie 1980, Yoko Ono și producătorul de discuri David Geffen părăsesc spitalul Roosevelt din New York, după moartea soțului ei, John Lennon.

Poliția cercetează intrarea în clădirea de apartamente Dakota din New York, luni, 8 decembrie 1980, după asasinarea lui John Lennon. În geamul ușii de la intrare pot fi văzute găurile de glonț.

Un suspect în cazul asasinării lui John Lennon (persoana acoperită cu haina din centru) este scos dintr-o secție de poliție din New York, pentru a fi luat în evidență la sediul central al Poliției, marți, 9 decembrie 1980.

În fotografia făcută de poliție în 9 decembrie 1980 îl vedem pe Mark David Chapman, asasinul fostului membru al formației Beatles, John Lennon. Chapman a tras cinci focuri de armă, nimerindu-l pe Lennon de patru ori și ucigându-l în fața soției acestuia, Yoko Ono, în fața blocului de apartamente Dakota, la 8 decembrie 1980. Chapman a fost condamnat în 1981 la închisoare de la 20 de ani de închisoare la detenție pe viață după ce a pledat vinovat de crimă de gradul doi.

Poliția evacuează curioșii din arcada închisă a clădirii Dakota din New York City pe 9 decembrie 1980. Aici a trăit și a fost ucis muzicianul John Lennon.

Clienții dintr-un magazin de discuri din New York se uită la albumele Beatles, 9 decembrie 1980, o zi după ce John Lennon a fost asasinat în fața locuinței sale.

Marți, 10 decembrie 1980, la priveghiul care a avut loc în memoria lui John Lennon, s-au strâns vreo patru sute de persoane care și-au petrecut noaptea la lumina lumânărilor. Mulți cântau melodiile lui Lennon și ale formației Beatles.

Fotografie din 14 decembrie 1980. Participanții la comemorarea lui John Lennon fac semnul păcii și cântă „Give Peace A Chance” în Central Park, New York.

În această fotografie din 14 decembrie 1980, o femeie plânge în timpul unui moment de reculegere de zece minute pentru John Lennon, în fața Bisericii Trinity din Boston. Circa 2000 de persoane au venit să cinstească memoria fostului Beatles ucis la New York.

În această fotografie din 14 decembrie 1980, după slujba de pomenire care a avut loc în Central Park, oamenii se adună la intersecția dintre Central Park West și 72nd Street din New York, chiar în fața blocului Dakota în care locuise John Lennon.

O femeie liniștește un bărbat care plânge, în ziua de 14 decembrie 1980, în Seattle, în timpul comemorării lui John Lennon, ucis la New York, 8 decembrie.

O tânără din Tacoma poartă un portret al fostului Beatles la serviciul religios dedicat lui John Lennon în Seattle Center, duminică, 14 decembrie 1980.

O mulțime imensă se strânge în Central Park pentru a aduce un omagiu final lui John Lennon în New York City pe 14 decembrie 1980, la șase zile după asasinarea acestuia.

Yoko Ono, văduva lui John Lennon, îndurerată în timpul ceremoniilor care au loc în Central Park, New York, când o porțiune din parc este redenumită Strawberry Fields, după titlul uneia dintre melodiile fostului Beatles, miercuri, 21 martie 1984, New York.

Un mare grup de fani se adună în Strawberry Fields din Central Park din New York, 8 decembrie 1990, pentru comemorarea a zece ani de la moartea lui John Lennon. În fundal se află clădirea de apartamente Dakota, unde au locuit Lennon și soția.

Fișa cu fotografie publicată de Departamentul de servicii corecționale din statul New York din 28 iulie 2010, închisoarea Attica, îl arată pe Mark David Chapman, condamnat pentru uciderea lui John Lennon în fața clădirii unde locuia în Manhattan, pe 8 decembrie 1980. În 2020, lui Chapman i-a fost refuzată pentru a unsprezecea oară, eliberarea condiționată. A douăsprezecea audiere a acestuia este prevăzută pentru august 2022.

Arma folosită de Mark David Chapman pentru a-l ucide pe John Lennon. Pistolul, un Charter Arms de calibru 38, află expus într-un mic muzeu al Diviziei de Investigații Criminalistice a Departamentului de Poliție din New York, New York, marți, dec. 8, 2015.

La mozaicul Imagine din secțiunea Strawberry Fields din Central Park s-au depus flori, candele, desene, scrisori și fotografii, pentru a marca 80 de ani de la nașterea lui Lennon, în New York City, SUA, 9 octombrie 2020.