Paul Manafort condamnat la 47 luni de închisoare în Statele Unite

Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, căruia trebuie să i se dea o lecție.

Fostul sef al campaniei presedintelui Trump, Paul Manafort a fost condamnat la aproape patru ani de inchisoare. Despre motivatiile deciziei în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Judecatorul districtual, TS Ellis a decis ca ceea ce cerusera procurorii este prea mult, spunindu-le celor care ar putea considera ca a fost prea blind „mergeti si petreceti o zi intr-o penitenciar federal. El va fi acolo 47 de luni”.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela

Manafort a fost prezent in sala de tribunal, purtind uniforma de puscarias si aflindu-se intr-un carucior de invalid. Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, caruia trebuie sa i se dea o lectie, pentru a intelege seriozitatea capetelor de acuzare.

Manafort spune ca este doar o victima colaterala a investigatiei lui Robert Mueller, care ancheteaza posibilitatea unor legaturi intre campania lui Trump si Rusia. La process, Manafort a fost gasit vinovat ca a ascuns si s-a sustras de la plata impozitelor pentru milioane de dolari, cistigati din activitati de lobby in favoarea unor politicieni ucraineni. El a ascuns fonduri in banci europene si a facut declaratii mincinoase pentru a obtine imprumuturi, atunci cind si-a pierdut protectorii.

Explicindu-si decizia judecatorul a spus ca trebuie sa tina cont de intreaga viata a lui Manafort, dovezile că acesta s-a dovedit un „prieten devotat”, o „persoana generoasa” dar toate aceste aspecte pozitive nu pot sa faca uitate delictele pe care le-a comis. Judecatorul s-a aratat intelegator fata de consultantul republican care, de-a lungul anilor, a lucrat in campanii pentru presedintii Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush tatal si cel mai recent Donald Trump.

Inainte de sentinta, Manafort l-a rugat pe judecator sa ia in considerare cit de grea a fost ultima perioada pentru el si familie. El a cerut compasiune spunind „stiu ca comportamentul meu m-a adus aici”. In replica judecatorul s-a aratat surprins ca Menafort nu si-a cerut scuze pentru actele comise, adaugind insa ca sentinta nu a fost influentata de aceasta omisiune. Manafort se afla de-acum de noua luni la inchisoare ceea ce insemna ca ar putea ramine acolo inca circa trei ani. Dar el mai are un proces pe rol in statul Virginia.