În R. Moldova, ca şi în alte state, de exemplu în Grecia, există la ora actuală o dispută pe tema: poate continua sau nu Biserica Ortodoxă să oficieze slujbe religioase şi mai ales să-i împărtăşească pe crendicioşi la fel cum ar fi făcut-o când nu exista pericolul coronavirusului? Mitropolia Moldovei a reacţionat zilele trecute, recomandând dezinfectarea icoanelor şi anunţând enoriaşii că se pot împărtăşi mai des, nu doar în zile de duminică, iar astfel s-ar putea evita aglomeraţia. O discuţie cu preotul Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În aceste momente de grea cumpănă, încercăm să aflăm de la Dvs. cum și dacă poate lupta și Biserica împotriva acestui virus, coronavirus. Multe biserici în statele grav afectate și-au închis ușile. Și în Republica Moldova se zice că, dacă va crește numărul cazurilor persoanelor infectate, ar putea autoritățile să emită anumite decizii. Cum luptă Biserica împotriva coronavirusului?
Pavel Borșevschi: „Biserica întotdeauna a luptat concret împotriva păcatului care este primul virus sau cel care produce celelalte toate, inclusiv virusul actual, ca și cele personale de multe ori. De atâta iată chiar în Sfânta Evanghelie duminică, în a doua duminică din post, avem elementar Duminica Rugăciunii și atunci când Biserica ne arată cum patru inși au fost în stare să scoată acoperișul unei case ca să ajungă la Hristos.
Biserica întotdeauna a luptat concret împotriva păcatului care este primul virus sau cel care produce celelalte toate, inclusiv virusul actual...
Deci, acum noi trebuie să ne scoatem acoperișul, adică ceea cu ce ne acoperim de obicei, cu păcatul. El acoperă absolut tot ce se numește umanitate, ce se numește conștiință și când pune păcatul asupra noastră o asemenea umbră, atunci noi începem cu Dvs. să suferim de multe ori. Iată vedeți că taman totul se întâmplă în perioada de primăvară sau a Postului cel Mare, postului care ne cheamă la schimbare, nu pur și simplu postire cu stomacul, dar schimbare a umanului definitiv. Deci, e nevoie de asta, pentru că atunci când Biserica cheamă la ceva, ea cheamă concret și cheamă pentru că acea problemă este actuală în lume.
Mitropolia Banatului, îndemn către enoriași: Ascultați slujbele la sistemul de sonorizare
Și iată, ceea ce face astăzi Biserica, de fapt, cel mai mult eu cred că Biserica trezește conștiința oamenilor. Oamenii mai ales în cazurile acestea apelează la Dumnezeu: „Doamne, ajută! Doamne, ferește! Doamne, păzește!” și zic, pentru că, după cum vedeți, și medicii noștri, în majoritatea cazurilor nefiind pregătită medicina, se vede lucrul acesta cu ochiul liber, fără ca să mai umblăm prin laboratoare, ei nu știu ce au de făcut până la urmă. Încearcă ei să ne spună despre nu știu ce, dar în Republica Moldova este unde este medicina, de aceea Biserica este la locul ei acum.”
Europa Liberă: Biserica este locașul sfânt unde se adună multă lume care vine pentru o rugăciune, pentru o spovedanie. Dacă se adună mai mult de 50 de persoane, e rău?
Pavel Borșevschi: „De fapt, noi nu suntem obișnuiți să numărăm câți sunt. Noi ne străduim nu numai acum, dar deja de câțiva ani la rând, într-adevăr să nu facem gloată. Așa ca fiecare să vină conștient și mai ales să fie primit ca unul singur sau ca elementar să nu se simtă neglijat. Acum noi, de exemplu, facem chiar în ziua de duminică două liturghii: prima-i dimineață la ora 6 și a doua-i la ora 8.30, când de-acum o parte au plecat, ceilalți au venit. Și mai ales ne străduim să le punem la dispoziție totul, astfel ca oamenii să se simtă în siguranță totală, oamenii credincioși.”
Europa Liberă: Împărtășirea și folosirea linguriței de către mai mulți enoriași, cum vedeți Dvs. rezolvarea acestei probleme?
Pavel Borșevschi: „Vedeți că ea se rezolvă în orișice fel. Cei care au cumva vreo îndoială, pentru că Apostolul Pavel atenționează mult mai înainte de coronavirus, el zice: „Cei care nu cred sau se îndoiesc, aceia mai bine să nu se împărtășească, pentru că mulți din cei care o fac cu nevrednicie, nesocotind trupul lui Hristos, mulți se îmbolnăvesc și mulți mor”. Asta zice Apostolul Pavel. De atâta, eu chiar îi sfătui și îi rog pe acei care au dubii să nu vină la Taina Sfintei Euharistii. Să nu vină cei care au dubii!”
Europa Liberă: Problema folosirii unei singure lingurițe la împărtășanie?
În potir noi îl avem pe Hristos. Credința în Hristos, în Dumnezeu este așa o energie care n-o schimbă,
Pavel Borșevschi: „Ea nu dăunează. Nici în timpurile celor mai mari necazuri, am fost și am slujit, de acum de 38 de ani sunt la altar și noi, preoții, primim ultima din sfântul potir, luăm, după ce se împărtășesc toți credincioșii, se numește „potrivim Sfintele Daruri”, le folosim și nimeni dintre noi, încă de când sunt eu în biserică, nu a fost caz de îmbolnăvire. Și lucrul acesta-i pentru că în potir noi îl avem pe Hristos. Credința în Hristos, în Dumnezeu este așa o energie care n-o schimbă, dacă vreți, pentru că asta și este, de fapt, lucrarea Bisericii – schimbarea umanului: din om păcătos în om sfânt.”
Europa Liberă: Enoriașul poate să vină cu lingurița sa de acasă?
Pavel Borșevschi: „Nu, pentru că în potir nu putem pune lingurița orișicărui. În primul rând, nu avem încredere în acea linguriță a lui de acasă, în a noastră avem încredere, pentru că toate sfintele vase sunt numaidecât făcute din metale care nu cotlesc, asta-i pentru ca să nu fie neglijate Sfintele Daruri, este sau din aur sau din argint, cel puțin.
### Vezi și... ### Biserica și coronavirus: remedii duhovnicești vs. respectarea unor norme sanitare minimeÎn afară de asta, imediat după ce s-a împărtășit credinciosul, afară i se dă așa-numita „căldură”, care se dă într-un păhăruț de o singură folosință. Și iată după ceea ce am studiat și eu de-acum despre coronavirus ca orișice virus, care este trimis în stomac după ce ai luat „căldura”, el acolo este distrus de sucul gastric, nu rămâne în plămâni, dar se duce în stomac și este distrus. Deci, Biserica nu numai că de azi le prevede, dar de când lumea și pământul le-a prevăzut pe toate, le are în siguranță.”
Europa Liberă: Sărutatul icoanelor. Cum anticipați?
Poți chiar să nu săruți icoana, poți numai să pui mâna sau să te închini sfântului și este de ajuns.
Pavel Borșevschi: „Asta-i altceva. Avem sticlă pe icoană, pentru că noi nu sărutăm vopselele, nu sărutăm scândura, dar avem sticla, numaidecât alături de icoană avem dezinfectant care se folosește imediat sau poți să folosești înainte de a săruta icoana sau, elementar, poți chiar să nu săruți icoana, poți numai să pui mâna sau să te închini sfântului și este de ajuns. Fă-o în cămara ta, în adâncul inimii tale. Deci, lucrul acesta este rezolvabil, dar iată Euharistia, Sfânta Taină a Împărtășaniei se face așa cum se face și încă o dată repet: chiar și în timpurile holerei, în timpul Uniunii Sovietice eu slujeam de acum, n-a fost niciun caz în biserică, de atâta nu ne întrebați de numărul credincioșilor. Numai mici, erau unele ca și acum mici lucruri de siguranță.”
Europa Liberă: Apa sfințită, agheasma este suficientă? Și cum sfătuiți persoanele care ajung să ia agheasma să procedeze?
Pavel Borșevschi: „Credincioșii o au acasă. Acum noi o avem împachetată, dacă ei au cumva vreun dubiu, dar însuși cuvântul „sfânt”, „sfințenie”, vreau să vă aduc exemplu din Istoria Sfântă și vă rog s-o răsfoiți. În timpul lui Daniil când a fost în Babilon pus în groapa cu lei, a fost, de fapt, turnat de către cineva și aruncat în groapa cu lei ca să fie sugrumat, dar leii au simțit sfințenia lui și nu l-au atins. Ei care au fost ținuți trei zile flămânzi. Iar atunci când împăratul a văzut totuși că a fost pe nedrept pedepsit Daniil, l-a scos de acolo și când i-a aruncat pe turnătorii lui, pe aceștia leii i-au prins din văzduh și i-au dezghiocat. Pentru că să știți că, de fapt, când aducem pâine în biserică, înapoi luăm anaforă, când aducem apă, luăm agheasmă. Credincioșii știu asta și dacă știu asta, noi facem cât ține de la noi, ne conformăm cu cele ce ne spune medicul.”
Europa Liberă: E valabil și pentru mir, și pentru uleiul sfințit?
Pavel Borșevschi: „Și pentru uleiul sfințit, și pentru toate tainele Bisericii. Deci, credeți-mă că Biserica chiar ca acea care poartă de grijă, dacă ați văzut în mâna unuia dintre sfinți mult-mult cinstit și căutat, Pantelimon, are o lădiță mică, în care are și medicamentele necesare. El trata și cu medicamente, dar trata și cu Darul lui Dumnezeu, el era al doilea preot al împăratului Dioclețian la palatul împăratului. Biserica a avut întotdeauna remedii, medicina din Biserică a ieșit. Iată ultimul, Luca al Crimeii, sfântul care a făcut o lucrare nemaipomenită – «Очерки гнойной хирургии» („Eseuri de chirurgie septică”) – a salvat peste 4 milioane de răniți numai în timpul războiului.”
Europa Liberă: Deci, credincioșii să nu se teamă că nu vor avea apă sfințită?
Pavel Borșevschi: „Și nu numai. În biserică mai ales când veniți să nu uitați că avem așa-numitul dezinfectante tămâia, care distruge și a distrus dintotdeauna orice microb în biserică, dar noi acum o punem chiar din belșug, numai am adus-o acum de la Muntele Sfânt, din Muntele Athos și o avem naturală. Și în afară de asta avem, în același timp, dangătul de clopote și harul dumnezeiesc, care le acoperă pe toate.”
Europa Liberă: Tocmai citisem înainte să vin la această discuție cu Dvs. că în vremuri de tristă pomină în Suedia, în Rusia dangătul de clopot era considerat și el un fel de tămăduitor.
Pavel Borșevschi: „Da, chiar distrugea microbii. În timpul holerei se băteau clopotele neîncetat sau dacă se făcea oleacă de pauză, din nou se bătea. Și să știți că lucrul acesta-i dovedit, pentru că acolo însuși materialul din clopot, componența lui ca și în Sfintele Vase, repet, Biserica întotdeauna le-a făcut la nivel înalt. Pur și simplu, orișice preot acum... Paharul din potir este de argint, în primul rând, dar pe urmă repet încă o dată, îi Hristos acolo. Chiar nu aș vrea să pun accentul acum și să le lămuresc oamenilor substanța argintului, vreau să știe că este Dumnezeu acolo. Dacă ei știu, îi îndemnăm să se împărtășească, dacă nu, mai bine să nu se împărtășească.
Slujbele noi toate le avem transmisiune online, disponibili suntem și la telefon la fel.
Dacă au vreo îndoială, și dacă au, noi în particular pentru cei bolnavi mergem la ei acasă, dacă îi depistăm cumva că se simt rău, îi vedem că au strănutat sau au ochii roșii, imediat îi întrebăm și le oferim și taxiul să-i ducă acasă. O băbuță de două ori am dus-o, că o duceam cu taxiul, iar ea venea pe jos înapoi la biserică și am dus-o de două ori acasă și a treia oară am împărtășit-o, dar acasă. Și slujbele noi toate le avem transmisiune online, disponibili suntem și la telefon la fel. Și puteți asculta slujbele, cuvintele pe care le vorbim noi de învățătură.
Acum ele numaidecât sunt legate chiar și de ceea ce se întâmplă în țară, că, de fapt, microbul acesta de când s-a început corupția și la noi în țară, și în genere, să știți că acesta-i primul simptom unde Dumnezeu vrea să ne dea peste cap: „Dar vă ajunge bani, poate vă mai gândiți la cel mai mare dar al vostru – viața? De ce nu vă pasă de viață, pentru că-i cel mai mare dar?” Iată ce le dăm noi în biserică, chiar îi viață. Și aceasta vremelnic, pentru că oamenii vin să se însănătoșească, nu să moară, să știți, și aceea veșnică.”
Europa Liberă: Apropo despre viață și moarte, unul naște, altul moare. Cum procedați în aceste condiții când e vorba despre înmormântări?
Pavel Borșevschi: „Păi noi mergem. Biserica dintotdeauna, chiar dacă o să citiți „12 cezari” de Suetonius o să vedeți că chiar în timpul celor mai mari epidemii, când morții erau aruncați pe străzi, creștinii strângeau cadavrele și le îmbrățișau, și le înmormântau, și nu se îmbolnăveau. Și aici să știți că din nou e vorba de puterea credinței, care tare aș vrea acum să-i chem pe toți să-și vadă cruciulița la piept și chipul lui Hristos într-înșii. Dacă l-am luat pe Hristos din euharistie, noi îl avem ca pe icoană și ne facem icoana lui. Apoi procedați ca Hristos. El zice: „Am venit ca toți să se mântuiască și în cunoștința adevărului să vină”. Dar adevărul este că suntem ai lui Dumnezeu.”
Europa Liberă: Dvs. ziceți că este nevoie de mai multă rugăciune în această perioadă, de mult credință, dar nu ați spus tranșant: Biserica trebuie sau nu să fie închisă?
Pavel Borșevschi: „În niciun caz! Eu în genere nu sunt pentru astfel de hotărâre a întrebărilor.”
Europa Liberă: Spuneți atât de hotărât, pentru că sunt câteva cazuri și nu e răspândit deocamdată acest virus pe teritoriul Republicii Moldova.
Nu poate fi Biserica acea care o să transmită virusul, mai degrabă poate să fie într-un cabinet medical...
Pavel Borșevschi: „Nu poate fi Biserica acea care o să transmită virusul, mai degrabă poate să fie într-un cabinet medical unde nu se respectă regulile, mai degrabă poate să fie la un aeroport, la o vamă.”
Europa Liberă: Cum poate fi atenuată panica în rândul cetățenilor? Sunt caractere diferite, unul are o frică mai mare, altul are o frică mai mică...
Pavel Borșevschi: „Să știe toți că totuna au să moară, să știe toți. Când ne naștem...”
Europa Liberă: E cunoscut că fiecare e dator cu o moarte...
Pavel Borșevschi: „Când ne naștem știe Dumnezeu și când ne ducem din lumea aceasta tot știe Dumnezeu.”
Europa Liberă: Cum de atenuat această teamă, frică, panică?
Pavel Borșevschi: „Dumnezeu nu ne-a zidit ca să ne piardă, Dumnezeu ne-a zidit pentru sine. El este dragostea, el nu vrea moarte păcătosului, ne vrea numaidecât să venim în cunoștința adevărului. Apoi iată, cunoștința adevărului în cazul dat este să venim la primul microb - păcatul - și dacă o să venim la el și o să ne vedem păcătoși, cel care s-a văzut pe sine păcătos este mai mare decât cel care s-a învrednicit a vedea înger luminal. Deci, după cum vedeți, e mai important să te vezi pe tine păcătos.”
Europa Liberă: Mai este ceva timp până la sfintele sărbători de Pași, până la Paștele Blajinilor, dar ca să anticipăm: lumea să se pregătească, să vină să sfințească cozonacii, să se pregătească și pentru Paștele Blajinilor?
Pavel Borșevschi: „Lumea trebuie să se pregătească întâi și-ntâi pentru Paști sau pentru, dacă zicem din ebraică, pentru pesach – trecerea lui de la moarte la viață. Asta-i important. Postul Mare chiar ne trece direct de la omul păcatului la omul cel luminat al lui Hristos. Iată în duminica a doua din post este vorba de omul cel luminat al rugăciunii, în dreapta credință și la rugăciune. Și la mijlocul postului avem lemnul Domnului, crucea, care a îndulcit apele din Mera la mijlocul pustiului prin Moise, că erau amare și nu puteau bea apă, și asta o s-o facă Biserica și cu noi. Și atunci, la Paște n-are importanță ce o să mâncăm, n-are importanță ce o să facem mai ales la Paștele Blajinilor.
Morții vor altceva de la noi. Iată avem a doua, a treia și a patra sâmbătă din post – pomenirea lor. Ei vor ca noi să-i ținem în minte, mai ales sfaturile lor și să trăim conform sfatului părinților noștri, dar noi am avut părinți buni. Și atunci, pomenirea la Paștele Blajinilor nu se face cu mâncăruri și cu băuturi, e un păcat mare. Dar cu ce se face? Cu „Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând” și mergem la mormânt și sărutăm jertfelnicul pe care Hristos ne-a răscumpărat și ne-a înviat – crucea de la mormântul lor. Și punem flori vii, tămâie și lumânări din ceară. Gata, gata, că iarăși o să ne afecteze alt virus.
Virusul pomenilor o să se numească după coronavirs. Este un păcat. De exemplu, mie nu-mi place să mănânc în cimitir și n-o să fac lucrul acesta niciodată. Pentru mâncare este trapeza, pentru mâncare este masa noastră, nici Biserica nu-i pentru mâncare și băutură, dar cimitirul îi parte din Biserică, zice Apostolul Pavel. Și lucrurile astea trebuie să le respectăm. Iată asta-i, dar când se vine cu pomeni, mai ales darea asta de pomeni, o să mai vorbim noi probabil cu Dvs., este chiar un mare păcat, pentru că noi neglijăm cel mai important lucru – pomenirea.
Nouă nu ne mai arde de nădejdea de înviere și a vieții veșnice a mamei, a tatei și a mea, pentru că cu asta ne ducem, ne bucurăm. „Auzi, frate în mormânt pus? Auzi?” Dar el aude, vine timpul când morții aud glasul Fiului lui Dumnezeu și care vor auzi vor învia, dar pot să audă prin tine glasul Fiului, dacă tu l-ai dobândit pe Hristos în tine. Iată, în Duminica Floriilor noi trebuie să intrăm de-acum în Săptămâna Patimilor, sărutându-ne de trei ori și dând mâna și netemându-ne de niciun microb, și zicând: „Frate, mie îmi place Hristos al tău”, iar fratele să zică: „Dar mie îmi place Hristos al tău”. Aici să nu mai fie fizionomia mea plină de microbi ai păcatului, dar să fie chipul lui Hristos, icoana, pe care trebuie s-o punem acum în noi, în perioada Sfântului Post, chiar și cu produsele alimentare, prin fotosinteză. Eu mă refer la cele care-s de la soare și să vedeți cum se duce și coronavirusul, cărnurile le dăm într-o parte, că acestea mai mult afectează și ne molipsesc, înmulțesc microbii.”
Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și cu siguranță o să vă mai invităm aici, în studioul Europei Libere, să discutăm și peste o lună.
Pavel Borșevschi: „Cu mare plăcere. Doamne ajută la toată lumea și să ne temem în primul și-n primul rând de păcatul din noi și atunci celelalte ne reușesc toate!”