„Pentru a descuraja și mai mult infractorii să abuzeze de Telegram Search, ne-am actualizat Termenii și condițiile și Politica de confidențialitate, asigurându-ne că sunt consecvenți în întreaga lume. Am clarificat că adresele IP și numerele de telefon ale celor care încalcă regulile noastre pot fi dezvăluite autorităților ca răspuns la cereri legale valide”, a scris pe Telegram miliardarul franco-rus acuzat că nu a acționat împotriva difuzării de conținut infracțional pe rețeaua de socializare cu aproximativ 1 miliard de utilizatori.
„În ultimele săptămâni, o echipă dedicată de moderatori, care utilizează AI, a făcut Telegram Search mult mai sigură. Tot conținutul problematic pe care l-am identificat în Căutare nu mai este accesibil”, a scris Durov.
Originar din Rusia, Durov a fost reținut la Paris luna trecută și ulterior eliberat pe o cauțiune de 5,5 milioane de dolari pentru presupusa „complicitate în administrarea unei platforme online pentru a permite o tranzacție ilicită, într-o rețea de crimă organizată”.
Arestat după ce a aterizat cu avionul său privat pe aeroportul Le Bourget, Durov a fost plasat în custodia poliției pentru aproape patru zile, iar pe 28 august a fost eliberat, dar pus sub acuzare și plasat sub control judiciar.
Inculparea sa pentru douăsprezece infracțiuni are legătură cu o anchetă mai vastă a justiției franceze privind crima organizată pe rețelele de socializare.
Printre aceste infracțiuni, Pavel Durov a fost inculpat și pentru „complicitate la difuzarea într-o rețea de crimă organizată de imagini cu minori de natură pornografică” și de „complicitate la traficul de droguri”.
Justiția franceză îi reproșează că nu a acționat împotriva utilizării platformei sale de bandele de criminalitate organizată, că nu a moderat mesajele utilizatorilor și că nu a colaborat cu anchetatorii.
- Te-ar putea interesa și: Patronul Telegram, Pavel Durov, inculpat și plasat sub control judiciar
Telegram, la rândul său, respinge aceste acuzații. Aplicația susține că a acționat „conform cu legislația UE”, în special DSA, o lege europeană care impune reguli pe platformele mari, inclusiv implementarea instrumentelor de moderare.
Durov ar mai fi și ținta unei anchete pentru „violențe grave” împotriva unuia din copiii săi, la Paris, a aflat miercuri seară AFP de la o sursă apropiată subiectului.
Această anchetă tocmai ar fi fost deschisă și încredințată biroului minorilor (Ofmin), a adăugat aceeași sursă, precizând că faptele ar fi fost comise împotriva unuia din fiii miliardarului franco-rus născut în 2017, în timp ce acesta era școlar la Paris.
Băiatul locuiește acum în Elveția împreună cu mama sa, care a depus o plângere în această țară în 2023, acuzându-și fostul partener de violență asupra unuia din copiii săi, a continuat sursa apropiată cazului.
Cazul lui Durov aduce în discuție o temă mai veche privind răspunderea penală a furnizorilor de aplicații și alimentează dezbaterea despre limitele libertății de exprimare, unde se încheie și unde începe aplicarea legii.
Politico a scris că autoritățile franceze au emis un mandat de arestare și pentru fratele lui Durov, Nikolai, co-fondator Telegram. Ambele mandate ar fi fost emise în martie, dar procuratura din Paris a spus că nu comentează mandatele de arestare pentru că acestea sunt grevate de secretul anchetei.
În acest stadiu, singura persoană chestionată în acest caz este Pavel Durov, se arată într-un comunicat al procuraturii.
Arestarea lui Durov a pus în discuție și relația dintre Telegram și o serie de guverne.
Președintele Emmanuel Macron, care împreună cu echipa sa folosește Telegram pentru a comunica, a luat prânzul cu Durov în 2018, ca parte a unei serii de întâlniri pe care liderul francez le-a avut cu antreprenori din domeniul tehnologiei.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te