Paște cu restricții pentru creștinii ortodocși

București: Biserica Sf. Pantelimon, vineri 17 aprilie 2020

Bisericile ortodoxe din Europa de est și Rusia sărbătoresc Paștele în condiții restrictive impuse din cauza epidemiei de coronavirus. Paștele sunt sărbătoarea cea mai importantă din an pentru cei 300 de milioane de creștini ortodocși ai lumii.

Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al ortodoxiei mondiale, a îndemnat creștinii să respecte măsurile impuse de guverne și Organizația Mondială a Sănătății pentru prevenirea răspândirii epidemiei.

Moscova: Patriarchul Kirill într-o catedrală aproape goală, 7 aprilie 2020.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat la 18 aprilie că președintele Vladimir Putin nu va asista la tradiționala slujbă de înviere la o biserică din capitală, ca de obicei, ci va aprinde o lumânare și se va ruga la bisericuța de la reședința de stat de la Novo-Ogariovo.

Rusia - biserică în timp de pandemie

Biserica Ortodoxă Rusă, care marchează Paștele la 19 aprilie, a ordonat bisericilor să-și închidă ușile pentru grupuri mari de oameni de-a lungul întregii săptămâni dinaintea sărbătorii.

Belgrad: slujba în Vinerea Mare la biserica Saborna, 17 aprilie 2020.

În Serbia și România, liderii bisericilor au acceptat interdicțiile impuse de guverne, dar în ambele țări personaje influente religioase au implorat autoritățile să permită excepții.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, i-a îndemnat pe ucraineni să sărbătorească acasă, ca să nu faciliteze răspândirea epidemiei soldată deja cu moartea a 133 de oameni. Majoritatea liderilor bisericii s-au conformat, fiind de acord să oficieze liturghii televizate, inclusiv pe net.

Ucraina: Simferopol (Peninsula Crimeea) - sfințirea bucatelor, 18 aprilie 2020

Guvernul bulgar a îndemnat oamenii să stea acasă, dar nu a emis interdicții oficiale privind mersul la biserică. Bisericile rămân deschise în Bulgaria, dar guvernul a blocat accesul în cel mai mare oraș al țării, capitala Sofia.

Sofia: Catedrala Alexander Newsky , 12 aprilie 2020.

O situație mai specială este în Georgia, unde preoții și guvernul au decis să permită enoriașilor mersul la slujba de înviere, dar numai în catedrale mari, unde este posibilă, teoretic, menținerea unei distanțe de doi metri între participanți. La slujbele din biserici mai mici, oamenii vor trebui să rămână afară.

Tbilisi: duminica Floriilor la Catedrala Kashveti din capitala Georgiei, 12 aprilie 2020