Paște și Covid-19: în lumea ortodoxă, câte țări, atâtea strategii

Ucraina, sfințirea bucatelor, respectând măsurile sanitare în timp de pandemie.

Coronavirus: întoarcerea la normalitate?

Bisericile vor rămâne închise de Paște iar primăria municipiului Chișinău decis că vor fi închise și cimitirele în săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor (19-27 aprilie 2020). Accesul va fi permis numai pentru înmormântări.

### Vezi și... ### R. Moldova: bisericile rămân închise pentru enoriași, în noaptea de Înviere

În Bulgaria, Biserica ortodoxă bulgară a adresat un apel credincioșilor să rămână acasă în săptămână patimilor însă nu renunță la slujbele de Florii și Paști.

În România, pe de altă parte, aranjamentele de Paște s-au schimbat drastic în numai 24 de ore, după ce președintele Klaus Iohannis a criticat înțelegerea de marți dintre BOR și Ministerul de interne ca poliția să ajute voluntari la împărțirea luminii de Înviere. În opinia președintelui, întregul aranjament dădea semnalul unei relaxări a restricțiilor chiar dacă România nici nu a atins încă vârful pandemiei, potrivit experților.

### Vezi și... ### Covid-19: și în România, bisericile rămân închise de Înviere pentru enoriași

În Rusia, bisericile rămân deschide desi autoritățile le-au recomandat oamenilor să stea acasă Unele biserici au restrâns însă numărul persoanelor care pot intre la slujbă, pentru a asigura distanța fizică recomandată pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Alte însă ignore total aceste recomandări.

În Georgia, guvernul și Biserica Ortodoxă au ajuns miercuri la o înțelegere privind noaptea de Înviere: în pofida restricțiilor impuse de măsurile de izolare menite să încetinească răspândirea pandemiei de coronavirus, credincioșii vor putea merge la biserică. În bisericile mari, vor putea fi înăuntur care menți o distanță de doi metri, în bisericile mici, vor fi obligați să stea afară, respectând aceeași distanță. Prezența în biserici este permisă între 9 seara și 6 dimineața. Poliția va fi prezentă pentru a asigura respectarea măsurilor sanitare. Experți ai Serviciului Național de Sănătate au avertizat însă că Georgia ar putea deveni după Paște, o a „doua Italie”.

Până acum, Georgia raportat 306 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus și numai trei decese.