Paștele la Praga: Liturghia cu înscriere on-line, plimbări în aer liber și comemorarea victimelor pandemiei

Oferta de Paște pandemic a unei cofetării din Praga – prăjituri sub formă de ouă, de virus și de vaccin. 4 aprilie 2021

Și în acest an Paștele catolic a fost marcat de pandemie. Al doilea an țările europene interzic ceremoniile religioase ample și tradiția colindatului și își îndemnă locuitorii să aibă cât mai puține contacte pentru a nu-și pune în pericol rudele și apropiații.

Cehia, țară cu una din cele mai înalte rate de incidență a îmbolnăvirilor de Covid-19, a închis circulația în interiorul țării. Guvernul nu doar că nu a relaxat măsurile de carantină pentru perioada sărbătorilor de Paște, ci chiar le-a înăsprit – oamenii se pot deplasa doar în interiorul districtului în care locuiesc, magazinele au fost închise de vineri până luni inclusiv și este interzisă aflarea în stradă între orele 21.00 și 5.00. Starea de urgență va fi valabilă cel puțin până pe 11 aprilie. Totuși, plimbările în aer liber sunt permise, cu purtarea obligatorie a respiratoarelor cu grad sporit de protecție.

Piața Primăriei unde se află Ceasul Astrologic rămâne unul dintre punctele centrale de atracție. 4 aprilie 2021

Gradinile Castelului din Praga au fost deschise pentru vizitatori.

Unii locuitori ai Pragăi au venit în duminica de Paști în Piața Primăriei din Praga – în mod normal una dintre cele mai vizitate atracții turistice din capitala cehă, devenită acum loc de comemorare a victimelor răpuse de COVID-19.

De două săptămâni piața a devenit loc de pelerinaj pentru cei care vor să-i comemoreze pe cei peste 25 de mii de oameni care au murit din cauza COVID-19. Oamenii aduc flori și candele și scriu numele celor pe care i-au pierdut lângă crucile desenate pe caldarâm.

În duminica Paștelui, slujbele religioase au fost permise, dar cu participarea a doar 10 la sută din numărul de persoane care ar fi putut veni în mod normal la biserică. Bisericile și catedralele au afișat pe site-ul lor liste de înscriere, iar doritorii de a veni la Liturghia de Paște au avut posibilitatea de a completa formularul și au putut intra la slujbă doar dacă figurau pe listele verificate la intrare.

Experiența eparhiei de la Brno vorbește despre interesul mare al credincioșilor pentru a participa la Liturghia de Paști. „La o oră după deschiderea rezervărilor, toate slujbele și ceremoniile de Paști din Catedrala St. Petru și Pavel de la Brno au fost ocupate complet”, a declarat purtătorul de cuvânt al eparhiei, Martina Jandlová, citată de publicația idnes.cz. Multe biserici au oferit credincioșilor posibilitatea de a viziona Liturghia în format on-line.

În aceste condiții, praghezii au profitat de ziua însorită și au ieșit la plimbare – măștile sunt obligatorii în toate spațiile publice. Alcoolul se poate bea doar acasă - interdicția strictă a consumului de alcool în locurile publice se aplică fără excepție.

Catedrala catolică din piața Jiriho z Podebrad, 4 aprilie 2021

Podul Karol continuă să fie una din zonele preferate de plimbare pentru praghezi și foarte puținii străini care mai sunt în oraș.

Cofetăriile și localurile din centrul istoric, cele care au reușit să nu se închidă odată cu dispariția turiștilor, servesc clienții doar la pachet. Proprietarul unei cofetării din zona Mustek își așteaptă clienții.

Puținele localuri deschise din centrul Pragăi își așteaptă clienții în duminica Paștelui. 4 aprilie 2021

Oferta de Paște pandemic a unei cofetării din Praga – prăjituri sub formă de ouă, de virus și de veccin.

Iar luni, când tradițional în toată Cehia se mergea la colindat, familiile sunt îndemnate să nu meargă în vizite. În special în sate, Paștele este asociat cu pomlázka și colinda, atunci când oamenii merg din casă în casă. În acest an, li se permite să părăsească casa doar în cazuri de urgență, cum ar fi cumpărăturile, mersul la serviciu sau vizita la medic. Se pot întâlni maxim două persoane care nu locuiesc în aceeași gospodărie.

Ouă și decorațiuni de Paște - oferta unei florării din Praga