Paștele și vremea caldă sînt doi factori de risc în pandemia de coronavirus

Papa Francisc a ținut slujba din duminica Floriilor fără public, catedrala Sfântul Petru fiind aproape goală, Vatican, 5 aprilie 2020

Sărbătorile de Paște (11-12 aprilie, Paștele catolic și evanghelic) și timpul frumos riscă să ducă la o nouă explozie de infecții cu noul coronavirus, se tem multe din guvernele vest-europene.

### Vezi și... ### Covid-19: președintele Igor Dodon îi îndeamnă pe moldovenii din diaspora să nu se întoarcă acasă de Paști

În Franța, autoritățile se pregătesc să impună obligativitatea de a purta mască în spațiile publice și vor să limiteze și mai drastic, prin controale de poliție, deplasările francezilor în timpul sărbătorilor pascale.

În Italia, pe de altă parte, Mateo Salvini, liderul partidului de extrema dreaptă Liga Nordului, a declarat că ar vrea ca bisericile să fie redeschise de Paște, chiar dacă la slujbă vor putea intra, împreună, doar patru-cinci persoane, pentru respectarea regulilor sanitare. Ideea a fost însă imediat respinsă de guvernatorul regiunii Veneto (una din cele mai afectate), Luca Zaia, și el membru al Ligii Nord, care a reamintit că Institutul Național de Sănătate recomandă ca bisericile să rămână închise, pentru că pot repede deveni un focar de infecție.

În Spania, premierul Pedro Sanchez se pregătește să ceară camerei inferioare a Parlamentului prelungirea stării de urgență până pe 26 aprilie, deși numărul de decese zilnic a scăzut.

În Spania sînt peste 124.000 de cazuri de contaminare confirmate și aproape 12.000 de decese cauzate de boala Covid-19.