Pe agendă | Crăciun pe stil vechi și ce mai fac fermierii protestatari

Tractoare ale fermierilor în Piața Marii Adunări Naționale, 8 decembrie 2023.

În acest episod, discutăm despre disputa celor două mitropolii, protestele fermierilor puse pe pauză și alte evenimente marcante ale anului 2023.

Your browser doesn’t support HTML5

Crăciun pe stil vechi și ce mai fac fermierii protestatari

Anul 2023 a fost unul bogat în evenimente marcante pentru Republica Moldova, iar printre aceste evoluții se numără și exodul masiv al preoților de la Mitropolia Moldovei, care au trecut cu tot cu parohii la Mitropolia Basarabiei – un subiect urmărit cu atenție de colega noastră Eugenia Apostu, ale cărei relatări pe această temă și reportaje video au fost dintre cele mai citite pe pagina de internet a Europei Libere, dar și în spațiul virtual moldovenesc.

Alte teme ale ediției din 8 ianuarie:

  • În ultima lună a anului trecut, fermierii moldoveni au pus pe pauză protestele, în așteptarea unor măsuri de sprijin din partea autorităților. Fermierii protestează încă din primăvara anului 2023, blocând de câteva ori drumuri naționale cu tehnică agricolă sau aducându-și tractoarele la Chișinău. În primăvară, agricultorii cereau guvernului măsuri urgente de protecție, iar în toamnă deja rugau guvernul să-i ajute să evite falimentul. Virginia Nica a urmărit constant protestele fermierilor și negocierile cu guvernul.
  • Principalele evenimente ale anului 2023, în vizorul comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.