Pe agendă | SIS vs. „amestecul” rusesc și de ce „Super Tuesday” este o zi decisivă în calendarul electoral al SUA

Susținători ai candidaților stau în fața unei secții de votare la alegerile primare prezidențiale din SUA, 23 ianuarie 2024.

În acest episod, aflați ce spune SIS despre „implicarea” Moscovei în procesele electorale din Moldova, dar și ce este „Super Tuesday”, una din cele mai importante zile în cursa pentru președinția SUA.

Your browser doesn’t support HTML5

SIS vs. „amestecul” rusesc și de ce „Super Tuesday” este o zi decisivă în calendarul electoral al SUA

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău susține că Moscova va încerca să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale de anul acesta și a celor parlamentare de anul viitor.

Directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat la un briefing că ar deține date ce „indică asupra unui nivel fără precedent al intensității” acțiunilor Federației Ruse, care încearcă să mențină Moldova în spațiul său de influență.

Totodată, el a avertizat că „forțele ostile” integrării europene și actualei puteri de la Chișinău vor încerca să provoace „crize sociale” și chiar de „securitate”, implicând autonomia găgăuză sau regiunea transnistreană.

Musteața a vorbit pe larg și despre ceea ce a spus că ar fi „actorii politici aflați sub controlul direct sau indirect al Federației Ruse” și despre cum ar încerca aceștia să preia puterea în urma alegerilor.

Alte teme ale ediției din 5 martie:

  • Marți, 5 martie, este o zi importantă în calendarul electoral din Statele Unite, cunoscută sub numele de Super Tuesday (Super Marți), când 15 state și un teritoriu american organizează competiții interne pentru desemnarea candidatului Partidului Republican, respectiv, Democrat, pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.
  • Podcastul Europei Libere „Laboratorul social”, realizat de Victoria Coroban, începe un nou sezon dedicat nonconformiștilor și nonconformistelor din undergroundul moldovean. Protagonistul primului episod este „Frate Gheorghe”, numele scenic (și trupa omonimă) al artistului Gheorghe Bușilă.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.